Restauratie van de Walmolen (1965) op de cover. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Restauratie van de Walmolen (1965) op de cover. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Nieuwe uitgave Kronyck: ‘Voor elck wat wils’

Algemeen Doetinchem Zelhem

DOETINCHEM/ZELHEM - Deze week verschijnt de maart-uitgave van Kronyck, het kwartaaltijdschrift van de historische verenigingen Deutekom en Gander, weer een gevarieerde inhoud met verhalen uit Doetinchem, Gaanderen en Zelhem.

André Swijtink haalt herinneringen op aan de markante leraar Henk Poeder, die vanwege zijn kleine gestalte af en toe staande op de tafels doceerde. Maar die ook beeldend kon vertellen met bijzondere uitspraken.
Betty Blikman-Ruiterkamp verhaalt de geschiedenis van café Dierssen te Halfweg. Op de plek van deze bekende gelegenheid staat nu nog de schaapskooi die dienstdoet als opslag voor de ijsvereniging en als koek-en-zopie in tijden dat er geschaatst kan worden.
Ook Harry Krul blijft in uitgaanssferen met een overzicht van cafés in Gaanderen, vroeger en nu. Hij constateert dat er helaas maar weinig zijn overgebleven.
En Co Roording vraagt zich af waarom er in jubileumnummer 100 (Geschilderd verleden) van Kronyck geen aandacht is besteed aan schilder Ben van den Bogaard. In deze Kronyck vertelt hij over deze hobbyschilder die prachtige schilderijen maakte.

Drie jaar geleden kwamen bewoners en erfgoedorganisaties als Deutekom, Heemschut en Cuypersgenootschap in opstand tegen mogelijke sloop van de Brouwerskamp. Inmiddels is het hofje een gemeentelijk monument en zijn er verregaande plannen tot renovatie, met dank aan Sité Woondiensten. Rob Lureman beschrijft hoe de renovatie er uit zal gaan zien.
Joep de Graaff belicht de zorgen van predikant Georgius ter Meulen over de culturele strijd binnen het kleine Doetinchem in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Deze handgeschreven verslagen zijn door de transcriptiegroep van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers gedigitaliseerd. In deze Kronyck deel 1: Politieke zaken, waarbij het stadbestuur zijn eigen agenda heeft.

Uiteraard besteed de redactie ook aandacht aan de bombardementen van maart 1945. André Swijtink had een gesprek met de 94-jarige Henk Luesink, de overbuurman van fotograaf Jan Massink. In dit nummer een deel van het dagboek van Henk Luesink. In het komende nummer meer herinneringen aan de bombardementen en bevrijding. De ervaringen van een geweldige verteller.
Peter Groeskamp vond in een oude Kronyck een brief van Jan Dekker waarin deze beschrijft hoe hij 21 maart 1945 beleeft. Groeskamp ging op onderzoek uit en ontdekte meer informatie over de familie Dekker. De redactie drukt de brief van Jan Dekker in de originele versie af.

Kronyck wordt deze week gratis bezorgd bij leden van de historische verenigingen Deutekom en Gander. Het blad is ook vanaf 8 maart verkrijgbaar bij boekhandel Raadgeep en Berrevoets en sigarenmagazijn Dimmedaal in Doetinchem, bij drogisterij te Boekhorst in Gaanderen en de ReadShop in Zelhem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant