Het lichte plekje op de zwerfkei is goed voor zesduizend euro schade. Foto: Rob Stevens

Het lichte plekje op de zwerfkei is goed voor zesduizend euro schade. Foto: Rob Stevens

Regels gemeente anders dan provincie?

Algemeen Eibergen

EIBERGEN - De buurman aan de Klaashofweg stond woensdag in de tuin te schoffelen toen hij een doffe klap hoorde. Een auto die vanuit de Merelstraat de bocht om ging richting Groenloseweg, schampte een gemeentelijke zwerfkei in het bloemperk. Op het moment dat deze iets uitweek voor een auto die van de andere kant kwam. Schade: zesduizend euro, de auto total loss verklaard.

Door Rob Stevens

Eind vorig jaar gebeurden in Haarlo vergelijkbare ongelukjes. Niet met zwerfkeien maar met grote bloembakken. De bloembakken van cortenstaal zijn op last van de provincie weer verwijderd. Binnen een week nadat de gemeente ze er geplaatst had. De provincie oordeelde de situatie als ‘te onveilig’. Omdat ze te dicht op de provinciale weg stonden. De paar dagen dat ze er hebben gestaan zijn er een aantal botsingen tussen de bakken en voertuigen geweest.

In Eibergen zijn op de ‘gemeentelijke’ Klaashofweg vorig jaar een aantal verkeersremmende maatregelen genomen. In de weg zijn een aantal bochten opgenomen, veel groen en drempels. Het is er volgens velen zeker mooier op geworden. Maar ook veiliger? Er zijn namelijk ook een aantal grote zwerfkeien in het groen vlak langs de weg geplaatst. Waarschijnlijk met de gedachte om automobilisten tot beperking van de snelheid te manen. De situatie lijkt vergelijkbaar met de bloembakken in Haarlo die zijn verwijderd op last van de provincie. De provincie maakt klaarblijkelijk andere afwegingen. En vond het noodzakelijk de gemeente te corrigeren. Gelden voor de grote zwerfkeien, in de zomer moeilijk zichtbaar in het groen, andere normen dan de bloembakken van cortenstaal? De Klaashofweg kent nu een aantal onwennige, onduidelijke verkeerssituaties die er vaak toe leiden dat voertuigen zich met lage snelheid langs elkaar wurmen. Vaak vlak langs een van de vele zwerfkeien die er pal langs de straat in de groenperken liggen. Waarschijnlijk is het eigenlijk niet de bedoeling dat voertuigen elkaar op sommige plekken passeren. Maar wie weet wat eigenlijk de bedoeling is? Waar staat dat?

Een kleine botsing met zo’n kei brengt het betreffende voertuig onevenredig veel schade toe. De kleine lichte plek op de grote zware zwerfkei op de foto is goed voor zesduizend euro schade en een in dit geval total loss verklaarde auto. Omdat twee voertuigen in een onwennige voor hen onbekende situatie met heel lage snelheid de verkeerde beslissing namen. Is de verkeersveiligheid niet méér gediend met duidelijkheid? Dienen de zwerfkeien niet elders een betere, minder schade berokkende rol? Terwijl de verkeersveiligheid er echt niet minder om wordt.

Reactie gemeente
Gemeente Berkelland laat in een reactie weten er anders over te denken. ‘De (verkeersremmende) maatregelen en inrichting van de Klaashofweg in Eibergen zijn in 2019 met de buurt besproken en in 2020 uitgevoerd. De maatregelen zijn erop gericht om veilige verkeerssituaties en meer groen in de straat te creëren. De zwerfkeien liggen op enkele plekken in het plantsoen en liggen gemiddeld 30 centimeter uit de weg’, reageert een woordvoerder van de gemeente. ‘Ze zijn aangebracht omdat de beplanting kapot werd gereden. Een vergelijking met de situatie rondom de bakken in Haarlo gaat hier niet op.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant