Onder de Drogenapstoren is van 9 juni t/m 9 juli de Drogenap Hanze Experience. Foto: Zutphen Promotie

Onder de Drogenapstoren is van 9 juni t/m 9 juli de Drogenap Hanze Experience. Foto: Zutphen Promotie

Beleef de Drogenap Hanze Experience in Zutphen

Cultuur Zutphen

ZUTPHEN – Stap onder de Drogenapstoren en ontdek het Hanzeverhaal van ‘Albert op de Korenmarkt’ in beeld en geluid. Een maand lang, van 9 juni tot en met 9 juli, wanen bezoekers zich onder de Drogenapstoren in het Zutphen uit de Hanzetijd. In een film onder de toren maken ze kennis met de Zutphense Hanzekoopman. Deze doorlopende presentatie is gratis toegankelijk. 

“De Drogenapstoren maakt onderdeel uit van het verhaal over Zutphen in de Hanze. Je kunt denken dat het jammer is dat die toren juist in dit Hanzejaar voor onderhoud achter steigers verdwijnt, maar wij zagen ook direct een kans”, vertelt Bastiaan Wevers, programmamanager voor het Hanzejaar bij Zutphen Promotie. “De gemeente werd ook direct enthousiast van onze ideeën en werkte mee om de plannen op korte termijn mogelijk te maken; de poort onder de toren is afgetimmerd en vanaf 9 juni zie je hier een film over een Zutphense koopman uit de Hanzetijd, Albert op de Korenmarkt.” 

Deze film is gemaakt in opdracht van het Erfgoedcentrum Zutphen. Albert werd rond 1400 geboren de Groenmarkt, die toen nog Korenmarkt heette. Als koopman reisde hij veel en hij vestigde zich ook een tijd in Danzig. Ondanks tegenslagen, verdiende hij goed als Hanzekoopman. In het archief van Zutphen zijn documenten bewaard waarop je kunt zien dat hij en zijn broer het stadsbestuur zelfs geld leenden voor de bouw van de Drogenapstoren in 1444. Bastiaan: “Juist dankzij de werkzaamheden aan de toren is dit nu een extra spannend stukje Zutphen geworden om dit Hanzejaar te bezoeken. Behalve het verhaal van Albert zie je hier ook de Zutphense Hanze-canon en andere wetenswaardigheden over dit bijzondere rijksmonument.”  

De film draait van 9 juni tot en met 9 juli elk kwartier. Op maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 21.00 uur. De toegang is gratis. 

Dinner Experience ‘Onder de Toren’
Op zaterdag 24 en zondag 25 juni kan men eenmalig en exclusief genieten ónder de Drogenapstoren. Dit was nog niet eerder mogelijk. De sfeervolle gewelven worden prachtig uitgelicht voor deze ervaringen die alle zintuigen zal prikkelen. Loungen op de lekkerste muziek van een DJ onder de prachtig verlichte gewelven, onder het genot van een bourgongisch viergangendiner, bereid door chefkok Rinaldo van Berlo van The Rough Meat Company en zijn team. De kaartverkoop voor deze culinaire belevenis is inmiddels gestart via de website van InZutphen.

Hanzejaar 2023
Zutphen viert in 2023 samen met acht andere Hanzesteden – Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle – het Hanzejaar. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanzetijd, met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Bewoners, ondernemers en bezoekers zijn van harte welkom om mee te doen, zodat iedereen kan ervaren hoe dit 800-jarige gedachtegoed nog steeds inspiratie biedt voor vandaag en voor de toekomst. Wie wil meedoen of zelf iets wil organiseren in dit jaar, is van harte uitgenodigd contact op te nemen met de organisatie, pr@inzutphen.nl.


www.hanzejaarzutphen.nl