The Quiet Girl in Filmhuis Winterswijk. Foto: PR
The Quiet Girl in Filmhuis Winterswijk. Foto: PR

The Quiet Girl afsluiting seizoen in Filmhuis

Cultuur

WINTERSWIJK  - De film The Quiet Girl draait op dinsdag 13 juni om 16.00, om 18.30 en om 21.00 uur in Filmhuis Winterswijk in Skopein aan de Meddosestraat.

The Quiet Girl is het debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. De film, die zich afspeelt in de jaren tachtig van de vorige eeuw, vertelt het verhaal van het jonge, introverte en kwetsbare meisje Cáit. Het stille meisje wordt niet alleen op school gepest, ook thuis is er bitter weinig warmte en genegenheid. Omdat haar moeder voor de zoveelste keer zwanger is, is er voor Cáit geen plek meer in het gezin en haar ouders besluiten haar voor de zomer naar de boerderij van een kinderloze familie te sturen. Volgens haar norse, harteloze vader mag zijn dochter daar blijven ‘zo lang zij willen’.
Cáit wordt meteen uiterst liefdevol opgevangen door tante Eibhlín, maar haar stugge oom Seán heeft wat meer moeite met haar aanwezigheid. Beetje bij beetje bekruipt je als kijker het gevoel dat ook dit huisje zijn eigen kruisje heeft. Eibhlín beweert ‘there are no secrets in this house’, maar er hangt toch een geheimzinnige, beklemmende sfeer van een tragedie uit het verleden. Gelukkig begint Seán geleidelijk te ontdooien. Cáit mag hem helpen met klusjes op de boerderij en er is een aandoenlijke scène waarin hij, zonder iets te zeggen, de kamer verlaat en een koekje voor haar achterlaat op de tafel.
Eibhlín neemt Cáit mee om nieuwe kleren voor haar te kopen en Cáit lijkt een beetje gelukkig te worden. Ze begint op te bloeien en zowaar wat meer te spreken. Maar aan elke zomer komt een einde … The Quiet Girl, gebaseerd op de novelle Foster van Claire Keegan, is een eenvoudig maar ook een zeer ontroerend verhaal. Dankzij de overrompelende vertolking van Catherine Clinch als Cáit, de rustige opbouw van de film en de prachtige beelden van landelijk Ierland is het een fantastische film geworden, een uitstekende afsluiting van het seizoen.

In het kader van het 35-jarig bestaan van het Filmhuis worden er tijdens de drie voorstellingen twee fraai gebonden exemplaren van het boek Pleegkind van de Ierse schrijfster Claire Keegan verloot. Dat is het boek waar The Quiet Girl op is gebaseerd.
Bezoekers krijgen een lootje bij binnenkomst.
Reserveren kan via Skopein.nlof tel. 0543-521515. ook mensen die geen donateur zijn kunnen reserveren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant