Adriaan van Dis. Foto: Geert de Groot

Adriaan van Dis. Foto: Geert de Groot

Foto: Geert de Groot

Adriaan van Dis naar Borchuus Varsseveld

Cultuur Varsseveld

VARSSEVELD - Op uitnodiging van Boekhandel Rutgers komt schrijver Adriaan van Dis op zondagmiddag 19 november naar Varsseveld. In het Borchuus zal hij worden geïnterviewd door Joyce de Schepper. De aanvangstijd is 15.00 uur. 

Adriaan van Dis heeft een indrukwekkend literair oeuvre. Zijn jeugd in een uit Nederlands Indië gevlucht gezin, zijn reizen en belangstelling voor migranten en andere culturen staan hierin vaak centraal. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en veelvuldig genomineerd en bekroond. Voor ‘Indische duinen’ (1985) ontving hij de Gouden Uil en ‘Ik kom terug’ won de Libris Literatuurprijs 2015. In hetzelfde jaar ontving Van Dis de Constantijn Huygens-prijs voor zijn totale oeuvre.
Sinds kort heeft de schrijver ook een podcast: ‘Adriaan van Dis ongefilterd’. In deze tweewekelijkse podcast gepresenteerd door S. Hupkes gaat Adriaan in op tal van onderwerpen.

Gevormd
Van Dis vertelt in een interview met de Volkskrant dat hij opgevoed en gevormd is door mannen die opnieuw moesten beginnen en door veel sterke vrouwen. In zijn nieuwste onlangs verschenen roman ‘Naar zachtheid en een warm omhelzen’ beschrijft van Dis het bange jongentje dat hij op zijn negende was. Tijdens een inzinking van zijn door de oorlogsherinneringen gekwelde vader wordt hij opgevangen in het huis van zijn grootvader en de huishoudster die bij hem inwoont. De huishoudster, ook wel Ommie genoemd, vervangt de rol van de warme grootmoeder (die hem wel aanraakt en knuffelt). Ommie is een heel belangrijk persoon in Adriaans leven. Zij heeft hem geaccepteerd zoals hij was en hem een trots gegeven die hij zelf niet had.

Kaarten voor deze middag, à 15 euro zijn te koop bij Boekhandel Rutgers te Varsseveld, tel. 0315-241377 of e-mail: info@boekhandelrutgers.nl.