Rob de Redelijkheid voor de voormalige burgemeesterswoning in Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning

Rob de Redelijkheid voor de voormalige burgemeesterswoning in Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning

Foto: Roel Kleinpenning

Dertien historische verhalen in nieuw boek Rob de Redelijkheid

Cultuur Ulft

Over mensen, namen en gebeurtenissen

Door Bert Vinkenborg

ULFT - De auteur Rob de Redelijkheid heeft een nieuw boek geschreven: ‘Dertien historische verhalen over mensen, namen en gebeurtenissen in en rond de Achterhoek en Liemers’. Hij presenteert het op woensdag 17 januari in het Ketelhuis van het DRU Industriepark, bij OVGG, de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen.

Na zijn vorige boek ‘Stemmen uit het verleden’ gaat de auteur nu een stap verder op het geschiedkundige pad met dit boek over bijzondere gebeurtenissen in de streek, maar ook over familienamen en de mensen die erachter schuilgaan en wat hen overkwam.
Enkele voorbeelden. Aan de hand van eigen onderzoek vertelt de schrijver over een enorme ramp op de Rijn in 1895 waarvan af en toe nog de sporen te zien zijn. Als de waterstand laag genoeg is komt een scheepswrak droog te liggen. Een tweede verhaal gaat over andere schepen. In de Achterhoek is turf nog lange tijd gebruikt als brandstof. Maar wie bracht die turf en waar kwam dit materiaal vandaan? Oudere Ulftenaren vertelden over Piet Kattouw en de familie Snippe in Doetinchem kon het nodige aanvullen. Rob ging op zoek naar het verhaal.

Dominee
In Emmerik stond in de zeventiende eeuw enige tijd een Hollandse dominee op de kansel. Zijn nakomelingen werden van groot belang voor het jonge Zuid-Afrika. Wie was hij en wat gebeurde er in Zuid-Afrika? Erve Ter Gun was heel belangrijk voor de katholieken in Oosseld en Gaanderen. De naam is nu nog maar bij enkelen bekend en dat is jammer. Wie goed kijkt kan nog een enkele spoor vinden van deze belangwekkende plek voor de katholieke emancipatie.

De Franse tijd ligt ruim twee eeuwen achter ons. Toch zijn er nog steeds invloeden uit die tijd terug te vinden. Denk aan het decimale stelsel, de dienstplicht en ons rechtssysteem. Twee verhalen gaan over de belevenissen van Achterhoekse mannen die als militair dienden in verschillende legers. Janna Leusink leefde ook in deze tijd. Zij had een curieus leven, want ze verdween steeds. Rob wist haar na lange tijd op te sporen.

Dansen
In Gaanderen bestaat Dansstudio Berentsen al een eeuw. Vele generaties leerlingen leerden hier hun eerste danspassen en vaak ook het vervolg daarop. Dansstudio Berentsen was een tijdlang toonaangevend in Nederland en heeft het stijldansen een enorme impuls gegeven. Maar er was ook sprake van een permanente spanning met de katholieke geestelijkheid. Hoe drie generaties dansleraren Berentsen zich door hoogte- en dieptepunten in de wereld van de dans sloegen is het onderwerp van het verhaal over de krasse eeuweling die in het leven van velen in Gaanderen en wijde omgeving van betekenis is (geweest).

Veel burgemeesters die in het begin van de oorlog hun ambt vervulden kwamen in gewetensconflict. Wat te doen? Ontslag nemen wetende dat er een Duitsgezinde plaatsvervanger wordt aangesteld of aanblijven en er het beste van proberen te maken voor de inwoners? Ook Jacques Beaumont, de actieve burgemeester van Gendringen, kwam in deze spagaat terecht. Hoe hij daarmee omging en wat het voor hemzelf betekend heeft wordt in het verhaal over zijn leven verteld.

Namen
Familienamen hebben soms een heel andere oorsprong dan je op het eerste gezicht zou denken. In een drietal verhalen wordt dit duidelijk. De herkomst van namen is interessant, maar de naamdragers zelf blijken eigenlijk nog veel boeiender als je wat verder graaft. Anekdotes over hen schetsen een tijdsbeeld. Leuk om te lezen voor velen, maar zeker een aanrader voor wie Van Aalst heet, voor wie Berge(r)voet heet en voor wie denkt dat hij of zij van een beroemd persoon afstamt. Wie de naam Westerhof draagt kan familie in Amerika volgen.

De boekpresentatie begint om 20 uur. De toegang is gratis. Tijdens de avond is er gelegenheid met de auteur in gesprek te gaan. Voor informatie is hij te bereiken via e-mail: rob.de.redelijkheid@outlook.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant