The Great Escape in Filmhuis. Foto: PR
The Great Escape in Filmhuis. Foto: PR

The Great Escaper draait in Filmhuis Winterswijk

Cultuur Winterswijk

WINTERSWIJK - Op dinsdag 20 februari draait om 16.00, om 18.30 en om 21.00 uur de film The Great Escaper in Filmhuis Winterswijk in Skopein aan de Meddosestraat. 

In juni 2014 wist de 89-jarige D-Day veteraan Bernard (‘Bernie’) Jordan ongemerkt weg te glippen uit het verzorgingshuis in Hove aan de Engelse zuidkust waar hij samen met echtgenote Irene (‘Rene’) zijn laatste dagen slijt. De directie van het tehuis was vergeten Bernard officieel in te schrijven voor de herdenkingsceremonie in Normandië, maar hij wilde deze onder geen beding missen, omdat het in 2014 precies 70 jaar geleden was dat Operation Overlord plaatsvond. Zijn ‘ontsnapping’ uit het tehuis haalde destijds in Engeland en ver daarbuiten de voorpagina’s van kranten en websites en Bernard stond al snel bekend als ‘The Great Escaper’.
Zijn wonderbaarlijke verhaal is nu liefdevol verfilmd door regisseur Oliver Parker, waarbij de – werkelijk magistrale – hoofdrollen worden vertolkt door good old Michael Caine en Glenda Jackson, in haar laatste glansrol voor haar overlijden afgelopen juni.
Aan het begin van Bernards avontuur lijkt er nog weinig aan de hand met hem, maar gaandeweg de film blijkt dat hij zijn eigen demonen moet bevechten. Tijdens de landing op D-Day heeft hij namelijk de jonge tank gunner Douglas Bennett leren kennen die hij plechtig heeft moeten beloven om aan diens geliefde een brief te bezorgen mocht deze Douglas de oorlog niet overleven. Even later moet Bernard toezien hoe de jonge soldaat, nog maar net geland op het strand, om het leven komt door vijandelijk vuur. Dat gruwelijke voorval heeft Bernard zijn leven lang achtervolgd. Het is ook voor de kijkers heel begrijpelijk en tegelijk hartverscheurend hoe Bernie op een van de talloze oorlogskerkhoven jammert: “What a waste! What a waste!”
Maar Bernard blijkt niet de enige die af te rekenen heeft met zijn verleden. Hij doolt aanvankelijk wat rond op de veerboot naar Frankrijk en wordt vriendelijk opgevangen door ene Arthur, een upper class ex-piloot van een bommenwerper, die al die jaren wanhopig in het reine probeert te komen met zijn eigen trauma’s: hij heeft Caen platgebombardeerd en daarmee waarschijnlijk zijn eigen broer vermoord. Arthur biecht aan Bernard op dat hij zijn heil zoekt in de alcohol.
Het bovenstaande doet misschien vermoeden dat The Great Escaper triest en deprimerend is, maar dat is de film uiteindelijk totaal niet, want Irene is er ook nog! Zij zit vol kattekwaad en zorgt met de nodige streken voor de humor in de film.
Het is hartverwarmend om te zien hoe Bernie en Irene (allebei tegen de negentig) nog altijd zielsveel van elkaar houden. Ze hebben elkaar in de oorlog leren kennen en al die jaren lief en leed met elkaar gedeeld. Zo heeft Irene hem begrip- en liefdevol opgevangen en bijgestaan als zijn oorlogstrauma hem weer eens te veel werd. En als Bernard als een ware held (The Great Escaper!) terugkeert naar Engeland, het verzorgingshuis en bovenal naar Irene, zien de kijkers hoe die twee, zich terdege bewust van het naderende einde, vol liefde en zorg met elkaar omgaan.

Reserveren kan via www.skopein.nl of via 0543-521515. Ook mensen die geen donateur zijn kunnen reserveren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant