Johan en zijn jongere broer Peter Romeijnders (meest rechts) nemen begin volgend jaar het beheer en de exploitatie van ontmoetingscentrum Ons Huis in Hengelo over van Mart, Ans en hun zoon Patrick Riethorst. Die laatste (meest links) blijft hier als werknemer actief. Foto: Luuk Stam

Johan en zijn jongere broer Peter Romeijnders (meest rechts) nemen begin volgend jaar het beheer en de exploitatie van ontmoetingscentrum Ons Huis in Hengelo over van Mart, Ans en hun zoon Patrick Riethorst. Die laatste (meest links) blijft hier als werknemer actief. Foto: Luuk Stam

Broers Romeijnders nemen het stokje over in Ons Huis

Economie

Beheer en exploitatie van ontmoetingscentrum in Hengelo komt begin volgend jaar in nieuwe handen

Door Luuk Stam

HENGELO – Johan Romeijnders (37) uit Hengelo Gld. en zijn broer Peter Romeijnders (35) uit Enschede gaan per 15 januari 2023 aan de slag als nieuwe uitbaters van ontmoetingscentrum Ons Huis in Hengelo. De twee nemen zowel het beheer van het ontmoetingscentrum als het bijbehorende cateringbedrijf Mart Eten en Drinken over van Hengeloër Mart Riethorst (59) en zijn gezin.

De van oorsprong Brabantse broers verhuisden in 1992 met hun ouders naar Vorden en brachten hier een groot deel van hun jeugd door. Ze hebben inmiddels allebei jarenlange ervaring in grote horecabedrijven, ook als leidinggevende. Ook hun vader Hans komt uit een echte horecafamilie. Zijn beide zoons beschrijven het runnen van een eigen horecabedrijf als een droom, die nu uitkomt. 

Sterke basis
Veel zullen de broers binnen Ons Huis op de vertrouwde voet voortzetten. “Mart en zijn gezin hebben hier in de afgelopen ruim veertien jaar een super mooi bedrijf opgebouwd”, verklaart Johan Romeijnders. “We hebben zelf ook genoeg ideeën en natuurlijk zullen wij er in de toekomst ook ons eigen sausje overheen gieten, maar dat is nu echt nog niet aan de orde. De basis is hier heel sterk, die willen we leren kennen en behouden.”

Ons Huis ontstond al in de jaren zeventig als multifunctioneel dorpshuis. Het pand is nog altijd eigendom van een stichting, die gelieerd is aan de Protestantse gemeente in Hengelo. In 2008 namen Mart, Ans en hun zoon Patrick Riethorst hier het beheer op zich. De door hen opgestarte combinatie van ontmoetingscentrum en cateringbedrijf bleek zeer succesvol, de deels commerciële invulling deed het geheel enorm opbloeien. 

Muziekvereniging
Voor de oudste van de twee broers Romeijnders zijn de zalen van het Hengelose ontmoetingscentrum bepaald geen onbekend terrein. Johan Romeijnders woont met zijn vrouw Karin nu zo’n zes jaar in Hengelo. Allebei zijn ze hier lid van muziekvereniging Crescendo, één van de vele verenigingen die al sinds jaar en dag gebruikmaken van Ons Huis.

Tijdens een oefenavond van die muziekvereniging begon het balletje voor Romeijnders dit voorjaar welhaast onbewust te rollen. Het nieuws dat de familie Riethorst op zoek was naar opvolging, was hier onderwerp van gesprek. “Eén van de leden zei: ‘Is dat niet wat voor jou?’”, vertelt Romeijnders. “Ik dacht: voor mij? Hoezo? Ik maakte hier elke week muziek, maar hier had ik echt nog nooit over nagedacht. Ik vond het eerst ook een bizar idee, maar schijnbaar is er die avond toch ergens in mijn hoofd een vonkje overgeslagen.”

Horecabloed
Het horecabloed begon weer te borrelen. Dat terwijl Romeijnders het vak zes jaar terug nog vaarwel zei met het plan om zich meer op gezin en kinderen te kunnen richten. Inmiddels is hij vader van twee dochters en werkt hij voor een grote supermarkt. Het wilde idee om het stokje in Ons Huis over te nemen, legde hij in de week bij zijn vader, eveneens lid van Crescendo en woonachtig in Hengelo. Hij reageerde enthousiast. Dat ook jongere broer Peter – die nu nog in een restaurant in Holten werkt – liet weten graag mee in te stappen, gaf de doorslag om er serieus werk van te maken. Vader Hans zal zijn twee zoons als stille kracht op de achtergrond ondersteunen.

Het ‘bizarre idee’ is voor de broers in de afgelopen maanden uitgegroeid tot een uitdaging die ze vol vertrouwen en met beide handen aangrijpen. Voor beiden eindigt hun huidige baan op 1 december aanstaande. Vanaf dat moment zullen ze meedraaien in Ons Huis. Mart Riethorst en zijn team zullen de twee hier wegwijs maken in de veelzijdige dagelijkse gang van zaken, van de catering tot het ontvangen van de verenigingen, vergaderingen, uitvaarten, condoleances, feestjes en evenementen zoals een whiskyproeverij. Ook is hier vier ochtenden in de week de bloedafnamelocatie van het Slingeland Ziekenhuis te vinden.

Dorpsfunctie
De wens om te stoppen met het beheer van het geheel legde Mart Riethorst eind vorig jaar al bij het stichtingsbestuur neer. Toch gingen hij en zijn gezin door, ook nadat de opzegtermijn van een half jaar verstreken was. “Vanwege de belangrijke dorpsfunctie kunnen en willen we het hier niet zomaar loslaten”, klonk het in mei van dit jaar. Er was ook het besef dat een opvolger niet zomaar zou worden gevonden. “Het is veel werk, vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, dat moet je willen”, aldus Riethorst. “Je weet dat daar geen hordes gegadigden voor zijn. Maar ik heb steeds gezegd: dan duurt het maar wat langer, we hebben uiteindelijk maar één partij nodig waarbij het gevoel goed is.”

Dat die partij nu is gevonden, leidt ook tot verheugde reacties bij de stichting, die het pand in eigendom heeft. “De manier waarop Mart zich het afgelopen jaar heeft opgesteld, waarderen wij zeer, maar ergens moet er wel een eindpunt komen, zoiets kan niet eindeloos doorgaan”, klinkt het vanuit het stichtingsbestuur. “En het zag er best somber uit. Ook wij hebben gedacht van: vinden we wel iemand? Want het is niet alleen het beheer en die maatschappelijke rol, het is ook niet alleen een cateringbedrijf, het is de combinatie van alles bij elkaar, dat maakte het complex.”

Johan en Peter Romeijnders zien die combinatie enkel als een uitdaging. “Het hoort er hier bij”, aldus de oudste van de twee. “En het is uniek. Waar vind je nou een plek met zoveel mogelijkheden onder één dak? Al die verenigingen, die hier komen. Je kunt hier een bruiloft of een verjaardag vieren, maar ook een respectvolle uitvaart voor iemand verzorgen, het is zó divers.” Ook de jongste van de twee broers ziet het helemaal zitten: “Je kunt overal een cateringbedrijf beginnen, maar hier is het veel meer dan dat”, stelt Peter Romeijnders. “Die veelzijdigheid maakt het juist leuk.”

Kindje
Het personeel van Ons Huis – onder wie ook zoon Patrick Riethorst – gaat mee over naar de nieuwe beheerders. “En daar zijn we ook heel blij mee”, benadrukt Johan Romeijnders. “Bij de mensen die hier al jaren werken, zit zoveel kennis en ervaring, waar wij ook weer heel veel van kunnen en willen leren. Voor Mart, Ans en Patrick was het hun kindje. Met die zorgvuldigheid zullen wij het ook behandelen.”

Mart Riethorst kijkt ernaar uit om begin volgend jaar trots en met een gerust hart terug te kunnen schakelen. “Ik had het altijd al in mijn hoofd om het rond mijn zestigste iets kalmer aan te gaan doen, voor ons is het hier straks mooi geweest”, zei hij daar al eerder over. Tot half januari zal de huidige uitbater hier nog dagelijks te vinden zijn. “Daarna worden Johan en Peter de gezichten van Ons Huis”, besluit Riethorst. “En dat is helemaal goed.”