Een iconisch beeld uit de cursusperiode: een Amerikaanse astronaut op de maan. Foto:PR

Een iconisch beeld uit de cursusperiode: een Amerikaanse astronaut op de maan. Foto:PR

Foto: PR.

Terug naar de jaren zestig en zeventig

Maatschappij Varsseveld

VARSSEVELD - Een beetje nostalgisch gaat het wel worden. Tijdens de vierdelige cursus die op donderdag 26 oktober van start gaat in de Bibliotheek Varsseveld, worden de schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en fotografie uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw bekeken en besproken. Ook wordt aandacht geschonken aan de historische en maatschappelijke context van die tijd.

In de jaren zestig en zeventig was er veel gaande op het gebied van beeldende kunst, zoals minimal art, pop-art, op-art, Zero, de Nul-groep, land-art en het activistische kunstenaarschap van Joseph Beuys. In de jaren zestig was de overheersende tendens kunst te ontdoen van het persoonlijke handschrift van de maker. Dat kon ertoe leiden dat de kunstenaar slechts het ontwerp maakte en de uitvoering aan anderen overliet. In de jaren zeventig deed de persoonlijkheid van de kunstenaar er weer wel toe en werd zijn/haar eigen belevingswereld een inspiratiebron voor de kunst.

In het Stedelijk Museum in Schiedam is vanaf 23 september tot en met 25 februari 2024 een tentoonstelling te zien met de titel ‘Yayoi Kusama, De Nederlandse jaren, 1965-1970’. Deze Japanse kunstenares was actief in de Nul-groep. Haar werk zal ook aandacht krijgen in de cursus.

Aanmelden
De cursus wordt verzorgd door Maria Driessen. Het eerste deel is op donderdag 26 oktober van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Varsseveld. De andere cursusdagen zijn 2, 9 en 16 november. Deelname voor niet-leden kost 50 euro en voor bibliotheekleden met een Budget, Comfort of vrijwilligersabonnement is dat 40 euro. Wie een Top abonnement heeft betaalt 25 euro. Aanmelden kan via de activiteitenkalender op de website van de bieb of door te bellen naar 088-0062929.


www.achterhoeksepoort.nl