Op kerstnacht branden er kaarsen bij de oorlogsgraven. Foto: Willem van den Berg
Op kerstnacht branden er kaarsen bij de oorlogsgraven. Foto: Willem van den Berg Willem van den Berg

Kaarsjes op kerstavond bij de oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats

Maatschappij Winterswijk

WINTERSWIJK - Voor de vijfde keer op rij zullen op Kerstavond kaarsjes branden bij de 49 oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats in Winterswijk.

Vier jaar geleden werd dit initiatief genomen en een grote groep belangstellenden zorgde ervoor dat er kaarsjes geplaatst werden. Het was een indrukwekkende bijeenkomst. Een kring van mensen in het schemerdonker rondom de graven met de brandende kaarsjes.

Belangstellenden zijn van harte welkom om dit jaar deel te nemen aan de bijeenkomst. Op zondagmiddag 24 december lopen aanwezigen om 16.45 uur vanaf de ingang van de Algemeen Begraafplaats naar de oorlogsgraven waar zij samen hun kaarsjes kunnen neerzetten. 

Indien de weersomstandigheden het toelaten, zal tijdens het neerzetten van de kaarsjes muziek verzorgd worden door een aantal koperblazers van Muziekvereniging de Eendracht.

Wie een kaarsje wil plaatsen, moet zelf een kaars meenemen. Wie er niet bij kan zijn, kan uieraard ook op een ander moment een kaarsje bij een graf plaatsen. De leden van de werkgroep zorgen ervoor dat alle kaarsjes in de kerstnacht zullen branden.
Niet alleen in Winterswijk zullen op kerstavond bij de oorlogsgraven kaarsjes branden. Wat in 1990 als een initiatief in Holten begon, is nu uitgegroeid tot een gebeurtenis waarbij op meer dan 440 begraafplaatsen in binnen-en buitenland bij de oorlogsgraven lichtjes worden geplaatst. In 2022 brandden lichtjes bij meer dan 22.000 graven en 94 monumenten.

Landelijke informatie is te vinden op de Facebookpagina ‘Lichtjes op Oorlogsgraven’. Hierin wordt het ontstaan van deze lichtjesactiviteiten en grote deelname eraan, ook in de Achterhoek, beschreven en is ook een lichtjes kaart te vinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant