Burgemeester Bengevoord blikt terug. Foto: Noa Staverman
Burgemeester Bengevoord blikt terug. Foto: Noa Staverman

Een terugblik op een bewogen 2023: ‘We hebben niet stilgezeten’

Maatschappij Winterswijk

WINTERSWIJK - De laatste dagen van het jaar staan weer voor de deur. Het afsluiten van het jaar 2023 houdt in dat de tijd van terugblikken is aangebroken. Wat ging er goed in 2023? Wat kon er beter? Het bedenken van goede voornemens hoort hier vanzelfsprekend ook bij. Ook burgemeester Joris Bengevoord blikt terug op een bewogen 2023. “We hebben niet stilgezeten. Als ik kijk naar dingen die we als gemeente hebben gerealiseerd, maar ook naar dingen die daarbuiten gebeuren, ben ik daar heel erg trots op.”

Door Noa Staverman

In 2023 zijn, zoals Bengevoord zelf ook aangeeft, veel dingen gebeurd. Binnen de gemeente hebben mooie gebeurtenissen plaatsgevonden, maar bepaalde impactvolle momenten zijn de burgemeester het meest bijgebleven. “Er zijn verschillende gebeurtenissen in 2023 geweest die veel indruk maakten op mij. Bijvoorbeeld het leggen van de eerste ‘stolpersteine’, de manier waarop wij de omgekomen Joden uit de Tweede Wereldoorlog herdenken.” De stolpersteine zijn kleine koperen monumenten die door heel Winterswijk geplaatst worden. Ze worden bij de woningen van de omgekomen Joden neergelegd. Dit monument zorgt voor verbondenheid in Winterswijk, wat een belangrijk streven van de gemeente is. “Het is een gemeenschappelijke geschiedenis die we met elkaar te dragen hebben.”

Aan het begin van het jaar heeft de gemeente doelen opgesteld die dit jaar behaald moesten worden. Het belangrijkste doel voor 2023 was het zorgen voor genoeg woonruimte in de gemeente. Winterswijk had meer woningen nodig voor mensen die mogelijk in het dorp willen wonen, maar ook voor haar eigen inwoners. “We willen vooral blijven zorgen dat Winterswijk een fijne gemeente is om in te wonen, werken en recreëren. We willen dat Winterswijk een fijne thuisbasis vormt voor iedereen.” Het doel van de gemeente om meer woonruimte te creëren is behaald. “Er zijn dit jaar veel woningbouwplannen voltooid die een echte toevoeging vormen voor ons dorp. Daar ben ik erg trots op.”

Niet alles liep dit jaar even voorspoedig. Bepaalde kwesties spelen al lang binnen de gemeente en zorgen voor veel onrust onder haar inwoners. Het verzekeren van een duurzame toekomst voor de gemeente is hier een voorbeeld van. De komst van eventuele windmolens aan de grens bij Ratum, die duurzame energie opwekken, zorgde voor veel ontevredenheid in en om het dorp. De gemeente heeft naar deze zorgen geluisterd, waardoor het windmolenverbod met twee jaar verlengd wordt. “Ik vind dat de gemeente deze zorgen goed heeft opgepakt. We hebben gezegd dat we de komst van eventuele windmolens nog even aankijken, de evaluatie hebben we voor nu uitgesteld.”

Winterswijk draagt op een andere manier bij aan het verduurzamen van haar dorp. Er wordt vooral ingespeeld op zonne-energie. “Dit jaar zijn er op het gebied van zonne-energie grote stappen gezet. Niet alleen binnen Winterswijk, maar ook richting de grens van Duitsland. Eén van de grootste zonneparken van Gelderland ligt in Winterswijk, dat doen we erg goed met elkaar.” Een samenwerking met het Duitse energienetwerk ziet de gemeente wel zitten. Daar is het afgelopen jaar veel over gesproken. Door de twee energienetwerken aan elkaar te koppelen kan er bij een tekort aan zon, toch genoeg energie opgehaald worden. “We moeten nog veel meer investeren in groene oplossingen, zoals bijvoorbeeld een samenwerking met het Duitse energienetwerk.”

De goede voornemens voor 2024 mogen niet ontbreken. Burgemeester Joris Bengevoord heeft ook goede voornemens voor Winterswijk. De overheid heeft steeds minder budget voor de verschillende gemeenten in het land, wat zorgt voor enige onzekerheid. Door het verminderen van het budget komen gemeenten voor steeds moeilijkere keuzes te staan. Ook Winterswijk heeft hiermee te maken. “Ik hoop dat we de komende jaren tot een gesprek kunnen komen waarin duidelijk wordt hoe we Winterswijk in 2050 zien en wat hier precies bij hoort. We willen vaststellen welke grote voorzieningen in Winterswijk horen en welke misschien niet. Door deze keuzes te maken kunnen we het budget dat we hebben zo goed mogelijk besteden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant