Voorzitter Robbie Nas (l) en secretaris/penningmeester Wim Hafkamp van Doe Gewoon Watt op het dak van het CIVON in Ulft. Foto: Roel Kleinpenning

Voorzitter Robbie Nas (l) en secretaris/penningmeester Wim Hafkamp van Doe Gewoon Watt op het dak van het CIVON in Ulft. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Doe Gewoon Watt biedt goede investering in kleine zonnedaken

Maatschappij Gendringen Silvolde Terborg Ulft

ULFT - Er komt een nieuw opvallend initiatief in de gemeente Oude IJsselstreek: een praktijkplan om milieubewuste inwoners van de gemeente mee te laten doen in kleinschalige zonnedaken. Het idee komt van het Burgerinitiatief Energie in Oude IJsselstreek (BEOIJ), dat tegenwoordig door het leven gaat onder de treffende naam Doe Gewoon Watt. Het is een samenwerkingsverband van twintig lokale actiecomités om de inwoners van de gemeente te betrekken bij de energietransitie. Op 25 januari is er een voorlichtingsavond.

Door Marcel van Berkum

Energietransitie is een modewoord. Maar wat is het? Transitie betekent overgang. Energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen. Waarom zou dat moeten? Omdat fossiele energie wordt opgewekt door de verbranding van steenkool, aardolie en aardgas. Dit veroorzaakt de uitstoot van broeikasgassen en leidt tot opwarming van de aarde. Bovendien raken die bronnen een keer op. Hernieuwbare energie komt uit bronnen die nooit op raken, zoals bijvoorbeeld de wind en de zon. Verbruik van hernieuwbare energie geeft ook minder uitstoot van broeikasgassen dan verbruik van fossiele energie.

Voorlichting
Doe Gewoon Watt wil in eerste instantie de bevolking voorlichting geven over duurzame energie. Daarvoor was er onder meer vorig jaar februari een drukbezocht Energie Festival in de DRU-gebouwen in Ulft. “Het was een groot succes en op 23 maart staat het weer op stapel. Ook zijn wij gesprekspartner met de gemeente. We zitten één keer in de zes weken in overleg”, vertelt voorzitter Robbie Nas. “Laat het duidelijk zijn dat wij tegen uitgestrekte zonneweides op kostbare - vaak eeuwenoude - landbouwgrond zijn, zoals zonnepark Havebos in Silvolde dat momenteel wordt aangelegd.” Het burgerinitiatief wordt hierin gesteund door het kabinet dat afgelopen oktober aangaf de beperking van zonnepanelen op landbouwgrond per 1 juli 2024 juridisch vast te leggen.

Dak vol zonnepanelen
Nu liggen er al op veel daken van particuliere woningen zonnepanelen. De redenen zijn bekend: voordelig voor het milieu en de financiën. Doe Gewoon Watt ziet dat eerste uiteraard graag en geeft indien nodig gedetailleerde informatie. “Maar wij komen ook met eigen initiatieven”, vertelt secretaris Wim Hafkamp. “En dat zijn in eerste instantie zogenaamde zonnedaken, zoveel mogelijk zonnepanelen op het dak van een bedrijfsgebouw. En het mooie is dat de bewoners van Oude IJsselstreek er financieel van kunnen profiteren.” Niet toevallig vindt het gesprek plaats in het CIVON op het DRU Industriepark. Op het dak van dit innovatiecentrum zal namelijk in het voorjaar het eerste zonnedak worden aangelegd om groene stroom op te wekken. Het moet een eerste in een reeks worden, want Hafkamp benadrukt dat de energiecoöperatie al meer daken in de gemeente op het oog heeft.

Certificaten
Voorzitter Nas vult aan dat inwoners van de gemeente met een adres met de postcodes 7061, 7064, 7071, 7075, 7076, 7081 en 7083 kunnen meedoen. “Het kan zijn dat iemand zijn dak al vol heeft liggen of zonnepanelen niet passend vindt op zijn woning. Via de Energiecoöperatie Doe Gewoon Watt U.A. kun je toch bijdragen aan een duurzame gemeente.” Hoe werkt het? Geïnteresseerden kopen een of meerdere certificaten, voor 200 euro per stuk. De chouder ontvangt vijftien jaar lang per certificaat een gegarandeerd jaarlijks rendement van minimaal 20 euro. Het is duidelijk een winstgevende investering. Deelnemers hoeven verder niets te doen. De coöperatie zorgt voor het installeren van het zonnedak, de administratie en de uitbetaling.

Informatie en deelname
Op donderdagavond 25 januari is er in het CIVON aan de Hutteweg in Ulft een voorlichtingsbijeenkomst over het project en de deelname. Aanvang 20 uur. Meer informatie en vrijblijvende aanmelding op onderstaande website.


www.doegewoonwatt.nl/informatieavond

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant