Lambertikerk in Zelhem. Archieffoto: Liesbeth Spaansen

Lambertikerk in Zelhem. Archieffoto: Liesbeth Spaansen

Belager organist in Zelhem hoort tbs eisen

Maatschappij Zelhem

ZUTPHEN/ZELHEM - De man die op 25 augustus vorig jaar een organist in gijzeling nam in de Lambertikerk in Zelhem verkeerde volgens de officier van justitie in een psychose tijdens het voorval. Het OM eist daarom geen gevangenisstraf tegen de man maar eist wel een tbs-behandeling voor de verdachte.

Door Mirjam Rensink

De verdachte toonde zich vandaag in de rechtbank in Zutphen berouwvol. “Ik vind het heel erg wat ik meneer heb aangedaan. Meneer moet doodsbang zijn geweest, dat weet ik wel zeker.”

Tijdens de rechtszitting blijkt dat de verdachte de bewuste vrijdag in augustus is weggelopen bij een intakegesprek bij een zorginstelling. Hij koopt blikjes bier en drinkt die op het plein voor de Lambertikerk waar op dat moment de weekmarkt wordt gehouden. Als omstanders hem aanspreken op zijn gedrag rent hij de kerk in. Binnen klimt hij op een van de banken en trekt zichzelf via de orgelpijpen omhoog naar het orgel waar op dat moment een organist zit te oefenen voor de dienst van de zondag erop. Hij houdt de man urenlang vast en mishandelt hem ernstig. Als de organist op een gegeven moment aangeeft naar het toilet te moeten, laat de verdachte hem naar het toilet gaan. Daar gekomen belt de organist de hulpdiensten.

Ook blijkt tijdens de rechtszitting dat dit niet de eerste keer is dat de verdachte zoiets doet. Hij blijkt een lang verleden te hebben van psychiatrische opnames en alcoholproblemen. In 2011 mishandelde hij een verpleegkundige. Hij verkeerde toen in de waan dat hij God was en de wereld moest redden. Ook toen was er spraken van een psychose en kreeg de man daarom geen straf opgelegd.

Maandag 26 februari eist het OM geen straf, maar wil de officier wel dat er tbs wordt opgelegd met een lange lijst voorwaarden, “aangezien de kans op een misdrijf met schade voor personen groot wordt geacht.” De officier wil daarom dat de man langdurig in de gaten wordt gehouden en behandeld.

Reactie Kerkenraad
Ernst van Drumpt van de Kerkenraad reageert op de uitspraak: “Ik matig me geen oordeel aan over de psychische gezondheid van de dader. Persoonlijk vind ik dat een psychose niet per definitie betekent dat je maar alles kunt doen. Het legitimeert geen grof geweld en poging tot doodslag. Dat het OM tbs eist lijkt me, gezien hetgeen ik lees over zijn verleden, alleszins logisch.”

De rechtbank doet op 8 maart uitspraak.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant