Mevrouw Leneman krijgt voor haar honderdste verjaardag burgemeester Marja van der Tas op bezoek. Foto: Mirjam Rensink
Mevrouw Leneman krijgt voor haar honderdste verjaardag burgemeester Marja van der Tas op bezoek. Foto: Mirjam Rensink

Burgemeester op bezoek bij honderdjarige mevrouw Leneman

Maatschappij Zelhem

ZELHEM – Mevrouw Leneman-Ankersmit is op 17 februari honderd jaar geworden en ter gelegenheid daarvan kwam waarnemend burgemeester Marja van der Tas op 7 maart naar de Zonnekamp waar mevrouw Leneman woont. “Het komt niet zo vaak voor dat iemand honderd jaar wordt”, zegt burgemeester van der Tas terwijl ze mevrouw Leneman een prachtige orchidee geeft namens de gemeente Bronckhorst. “U bent de eerste die ik ontmoet als burgemeester en daarom zal ik u altijd blijven herinneren.”

Door Mirjam Rensink

Mevrouw Leneman woont al een aantal jaren met veel plezier op de Zonnekamp. Ze geniet van de activiteiten die er worden georganiseerd en denkt graag mee over wat er gekookt wordt.

Ze is geboren in de Slangenburg maar daar heeft ze maar kort gewoond. De familie Ankersmit verhuisde al snel naar het Meihuis in Sinderen. Daar woonde ze met haar ouders en haar zes jaar oudere broer. De oorlog is heel bepalend geweest in het leven van mevrouw Leneman. Haar ouders vingen onderduikers op en de oorlog werd een ingrijpende en soms angstaanjagende periode voor het gezin op het Meihuis. Na de oorlog kwam een Joods echtpaar dat in de oorlog bij hen zat ondergedoken nog jaarlijks een paar dagen logeren. Dochter Ria de Vos-Leneman herinnert zich dat deze logeerpartijen van een zeer deftig Joods echtpaar uit Amsterdam altijd veel indruk maakten. Ook hield de familie Ankersmit contact met andere onderduikers, onder andere een familie uit Rotterdam.

Nadat ze getrouwd is met Leneman uit de Heelweg verhuist het echtpaar naar Laag-Keppel en Hummelo. “Mijn vader werkte bij de Rabobank en mijn moeder deed heel veel vrijwilligerswerk, onder andere voor de kerk en ook zat ze in de ouderraad van onze lagere school en middelbare school”, herinnert dochter Ria zich. “Moeder kon ook heel goed naaien en breien. Ze maakte bijvoorbeeld altijd onze winterjassen. Helaas kon ze dat op latere leeftijd niet meer doen door artrose.” Mevrouw Leneman heeft drie kinderen gekregen, dochter Ina is geboren in 1952, dochter Ria in 1955 en zoon Frits in 1957. Helaas is dochter Ina in 2002 al overleden, haar echtgenoot overleed afgelopen najaar.

Sinds 1999 is mevrouw Leneman-Ankersmit al weduwe. Ze kijkt nog graag naar de foto van haar man en naar de foto’s van de georganiseerde busreizen die ze samen maakten. “Mijn vader was niet zo avontuurlijk”, vertelt dochter Ria. “Maar mijn moeder wilde wel graag nieuwe dingen ontdekken. Op haar tachtigste stapte ze voor het eerst in het vliegtuig om met ons op vakantie naar Turkije te gaan. Op haar 86ste maakte ze een tocht in een luchtballon samen met haar broer vanuit hun voormalige ouderlijk huis, het Meihuis in Sinderen.”

Ze heeft zeven kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen en heeft nog veel contact met iedereen. Vroeger logeerden de kleinkinderen veel bij hen en ook nu komen ze nog graag op bezoek. Er zijn zelfs nog een aantal neven en nichten van mevrouw Leneman-Ankersmit in leven waarmee ze nog contact heeft.

Vroeger had ze altijd een grote moestuin waar ze graag in werkte. Nu zit ze als het even kan lekker buiten bij de Zonnekamp. Ze is tevreden en kijkt met dankbaarheid op haar leven terug. “De mooiste momenten waren als er weer een kleintje geboren werd, dat was altijd een feest.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant