De Ludgerusschool in Zwolle. Foto: Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws

De Ludgerusschool in Zwolle. Foto: Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws

Bericht over Ludgerusschool brengt onrust in buurtschap Zwolle

Maatschappij Zwolle

ZWOLLE - Het bericht over de Ludgerusschool die in de ‘gevarenzone’ verkeert, heeft voor veel onrust gezorgd bij de inwoners van Zwolle. Roy te Boome, voorzitter van de Contactgroep Zwolle, werd naar eigen zeggen plat gebeld door verontruste burgers. De Contactgroep wil graag benadrukken dat er nog geen besluit is genomen over de school, zoals ook in het artikel vermeld is. “Ik heb contact gehad met de wethouders Arjen Schutten en Ellen Dusseldorp, zij bevestigen dat er niets definitief is”, zegt Te Boome.

In een memo aan de gemeenteraad schrijft wethouder Dusseldorp dat het college al geruime tijd in gesprek is met Delta over de organisatie van passende onderwijslocaties binnen Oost Gelre. De wethouder noemt de stroeve relatie en de impasse waarin Delta en de gemeente terecht zijn gekomen, specifiek met betrekking tot de nieuwbouw van de Willibrordusschool in Groenlo. ‘Delta heeft aangegeven dat zij, als gevolg van het eenzijdig opzeggen van de samenwerkingsovereenkomst Willibrordus, zijn gestart met een heroriëntatie op de huisvesting van de scholen in gemeente Oost Gelre. Het bestuur van Delta constateert een aantal ontwikkelingen dat gevolgen heeft voor het onderwijs; een teveel aan leegstaande ruimtes en daarmee (te) hoge exploitatiekosten en een teruglopend aantal leerlingen op meerdere basisscholen. De opheffingsnorm is van toepassing op basisschool st. Ludgerus te Zwolle. De school kan echter in stand gehouden worden door het bestuursgemiddelde, maar de verwachting is dat zij hier vanaf 1 januari 2025 onder komen te zitten. Delta heeft haar eigen medewerkers hierover geïnformeerd. Er zal een projectgroep – bestaande uit medewerkers van Delta – worden ingericht die scenario’s uit gaat werken en hier de komende maanden haar visie over zal geven. Volgens het CvB (College van Bestuur) van Delta is het niet wenselijk dat de gemeente deelneemt aan deze projectgroep. Het CvB wil nog voor de zomervakantie een besluit nemen over het definitieve scenario en zal het college van B&W hierover informeren’. Delta zegt dat, om te voorkomen dat er een locatie moet sluiten, de situatie in de Achterhoek als geheel bekeken zal worden.

Onzekerheid
Het college heeft Delta gewezen op het onderliggende besluit van de gemeenteraad over het uitgangspunt van 3 onderwijslocaties voor het primair onderwijs in Groenlo en haar mening over het behoud van de school in Zwolle. Het proces tot op heden vertraagt de nieuwbouw van de Willibrordusschool en brengt onzekerheid met zich mee voor het onderwijsaanbod binnen Oost Gelre. Het college zal zich beraden op hetgeen Delta heeft medegedeeld en haar zienswijze langs de formele weg laten weten aan Delta. Te Boome zegt dat de Ludgerusschool een dubbele functie zou krijgen als opleidingscentrum voor Delta. “Door de situatie met de Willibrordusschool toen, zijn ook de plannen voor de Ludgerusschool per direct ‘on hold’ gezet.” Sluiting van de school zou een drama zijn voor Zwolle. “We zijn juist zo hard bezig om jongeren te behouden voor Zwolle. Een basisschool is een absolute voorwaarde voor jongeren om zich in Zwolle te vestigen.

Op dit moment worden er door twee initiatiefnemers concrete plannen gemaakt om het aantal woningen in de kern van Zwolle uit te breiden. Als Contactgroep Zwolle willen wij hier middels een enquête een zo compleet mogelijk beeld van zien te krijgen van de woningbouwbehoefte zodat we deze informatie kunnen gebruiken in overleg met de gemeente en initiatiefnemers met als doel te bouwen naar lokale behoefte”, legt Te Boome uit. 

 Wordt vervolgd

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant