Jan Niraf op gitaar. Foto: PR

Jan Niraf op gitaar. Foto: PR

Jan Niraf speelt dansmuziek van de Middeleeuwen tot het heden

Muziek Winterswijk

Muzikale lezing en gitaarconcert

WINTERSWIJK - Op woensdag 17 januari trakteert muzikant en docent Jan Niraf de Jong het publiek in het Doopsgezind Kerkje te Winterswijk op een tijdreis aan de hand van dansmuziek door de eeuwen heen. Het optreden vindt plaats in het Doopsgezind Kerkje aan de Torenstraat 4. Aanvang 19.30 uur (deur open: 19 uur). Na de voorstelling (die tot ongeveer 21 duurt) is er gelegenheid nog even na te zitten met een drankje. Toegang bedraagt 12,50 euro, inclusief een drankje. Kaarten zijn te bestellen via info@doopsgezindkerkje.nl.

Het afwisselende programma laat dansen van oude meesters uit de Renaissance de revue passeren, maar ook modernere dansmuziek zoals tango’s en milonga’s. Hij zal zelfs helemaal terug in de tijd gaan naar de oude dansen gecomponeerd door Johann Sebastian Bach.

Muziek en dans
Jan Niraf is een meester op de klassieke gitaar en hij zal dan ook op gitaar dansmuziek laten horen uit deze lang vervlogen tijden. Het publiek kan zich verplaatsen in de tijd waarin de adel zich vermaakte met dansen, zoals een sarabande en een menuet. Rond de 17e eeuw werd de zogeheten ‘suite’ – een opeenvolging van verschillende dansen – zeer modern gevonden. Waar indertijd de muziek op de luit werd gespeeld, neemt Jan Niraf nu de gitaar ter hand.                                                                                                                

Verbeeldingskracht
Tijdens deze bijzondere avond zal de muziek worden uitgevoerd zonder dansers maar door de verhalen bij de muziek komen de dansen toch tot leven. Met het publiek wandelt Jan Niraf door de tijd. Achter enkele stukken schuilt een mooi verhaal dat zowel verteld wordt als vertolkt op de gitaar. Op de vraag wat hijzelf, als musicus, met dans heeft, antwoordt hij: ‘Dans is muziek uitgedrukt in ritmische beweging’.

Jan Niraf volgde het conservatorium in Enschede, met als hoofdvak gitaar. Hij kreeg onder andere les van de gitarist Jorge Oraison uit Uruguay. Ook volgde hij compositielessen. Sinds zijn conservatoriumopleiding geeft hij les in gitaar, muziekgeschiedenis en tai-chi.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant