De twee genomineerden: Marjolijn en Collin. Foto: Peter van Amersfoort

De twee genomineerden: Marjolijn en Collin. Foto: Peter van Amersfoort

Peter van Amersfoort

Collin en Marjolijn stralen op eerste voorronde Amphion Open 2024

Muziek Borculo Doetinchem Ulft

DOETINCHEM - De eerste voorronde van de Amphion Open 2024 heeft twee zangers een nominatie opgeleverd voor een plaats in de finale in de Grote Zaal op 14 september. De jury gunde Collin Daamen uit Ulft en Marjolijn van der Zaag uit Borculo die beloning.

Door Ben Beijer

Rockband Van Fassey uit Doetinchem speelt nog maar een half jaar in de huidige samenstelling. De vier jonge mannen brengen een combinatie van rock en funk. Geïnspireerd door onder meer Nirvana staan ze aan de wieg van een eigen sound. De enthousiaste band speelt als eerste act deze avond eigen werk van hun debuut-EP, die dit jaar uit zal komen. Als eerste nummer het strakke; I’m going Down Town, gevolgd door het ingetogen Sell my Soul. Juryvoorzitter Bart Kiers ziet potentie en adviseert hen veel meters te maken. Gaan ze zeker doen getuige hun laatste nummer, I Want it All.

Stefan Worm uit Dieren is een beginnend cabaretier, die vol zit met een stroom bizarre gedachtes. Hij heeft pasgeleden opgetreden voor een ouder publiek en dat was hard werken. Die generatie heeft niet zoveel met absurdistische sketches en seksueel getinte verhalen en woordgrappen. Niets is hem te gek. Hij is nog jong genoeg even te zoeken naar de juiste vorm en merkt dat een typetje neer zetten nog niet zo simpel is. Stefan heeft genoeg durf en geloof in zichzelf om zijn levensverhaal te vertellen. De bulderend lach blijft nog even uit, maar als zijn spanning een beetje wegebt, gaat die zeker komen. 

Na de pauze denk ik na een paar seconden aan de prachtige zin van Monty Python’s flying circus: ‘ And Now for Something Completely Different’. Geen komische act maar een muzikaal concert van Collin Daamen uit Ulft. Zelden eerder zag ik een jonge muzikant zo zich zelf zijn. Het was even wennen bij zijn eerste nummer; Break the Spell, maar het is onmiskenbaar duidelijk dat we met een creatieve zanger/muzikant van doen hebben. De titel van zijn tweede nummer Free your Mind zegt veel over zijn manier van leven en muziek maken. Pesten? Dat doe je maar in The Zoo zingt hij vol overtuiging. Hij sluit af met een zeer eigen arrangement van. “I’ve Got You Under My Skin” van Cole Porter. Duidelijk geen Sinatra, ook geen kippenvel, wel heel bijzonder.

Marjolijn van der Zaag, uit Borculo sluit de avond prachtig af. De 25 lentes jonge singer-songwriter liet haar droom al beginnen in 2021 met het uitbrengen van haar debuutsingle ‘My Dream’. In 2022 zong zij in het achtergrondkoor van The Passion in Doetinchem. Deze avond staat zij zelf in de schijnwerpers te stralen met de eigen nummers My Dream en het prachtige lied ‘Strong’, geschreven in een tijd dat ze niet zo lekker in haar vel zat. Met begeleiding op keyboard door Sandra Vriese zingt zij het schitterend door haar vertaalde en bewerkte nummer van Anouk; ‘Laten gaan.’

.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant