Struikrover Robby van den Broek in Buurtbongerd Braamkamp. Foto: Rudi Hofman

Struikrover Robby van den Broek in Buurtbongerd Braamkamp. Foto: Rudi Hofman

Redden van groen volgens struikrover Robby in belang van mens en natuur

Natuur Zutphen

ZUTPHEN - Bij veel sloop-, renovatie-, herinrichting- en nieuwbouwprojecten wordt bestaand groen (planten, struiken en bomen) nog altijd meedogenloos verwijderd en versnipperd. De landelijke Stichting Struikroven heeft zich ten doel gesteld zoveel mogelijk groen te redden. Struikrover Robby van den Broek uit Zutphen gaat zich hiervoor met twee collega’s inzetten binnen de Stedendriehoek en enkele omliggende gemeenten.

Door Rudi Hofman

Als Robby aan iemand vertelt dat hij struikrover is, levert dat soms lacherige reacties op, maar vaak is ook meteen de interesse van de ander gewekt. “Het levert op verjaardagen en feestjes altijd wel gesprekstof op”, zegt de Zutphenaar lachend.  Voor het interview hebben we op Robby’s verzoek afgesproken in de Buurtbongerd Braamkamp. Hierin staan ruim veertig appel- en perenbomen met in het midden een walnotenboom. Robby, die ook imker is, heeft op het terrein enkele bijenkasten staan.

Roverstuin
De buurtboomgaard in de Zuidwijken is een van de locaties in de gemeente Zutphen die te zijner tijd mogelijk als roverstuin gaat dienen. “Een roverstuin is zeg maar een logeerplaats voor groen dat we voor aanvang van bijvoorbeeld een groot sloopproject hebben gered, maar dat niet direct elders herplant kan worden”, legt Robby uit.

Economische waarde
Struikrovers zien het liefst dat buurtbewoners geredde planten en struiken meenemen en bijvoorbeeld in hun tuin een tweede leven geven. Robby: “Alle groen dat we van de versnipperaar weten te redden, heeft behalve een ecologische waarde ook een economische waarde. Groen zorgt ervoor dat mensen gelukkiger en minder snel ziek worden. Hoe meer planten, struiken en bomen we planten, des te schoner de lucht wordt en het komt ook de biodiversiteit ten goede.”

Robby las in de zomer van 2021 op LinkedIn een bericht waarin Bernice Kamphuis, de oprichter van de landelijke Stichting Struikroven, opriep te solliciteren naar de functie van lokale struikrover. “Je moest bijvoorbeeld wel affiniteit met groen hebben, of een bouwachtergrond hebben en weten hoe je omgaat met tuinieren. Voor mijn werk richt ik de openbare ruimte op een klimaatadaptieve en circulaire manier in.” Hij is senior advisor duurzame leefomgeving en ecologisch deskundige.

Uit de vele sollicitanten werden Robby van den Broek, Maria van der Maat en Dieuwke Besselink uiteindelijk geselecteerd om in de Cleantech Regio (een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Lochem, Epe, Heerde, Brummen en Voorst), de kar te gaan trekken en zoveel mogelijk planten, struiken en bomen te redden. 

Daar ging wel een opleiding aan de Struikroven Academy aan vooraf. Interessant hieraan vond Robby onder meer de tips die hij kreeg over hoe je buurtbewoners kunt betrekken bij en meekrijgt in struikroversprojecten (“het is voor hen gratis en leuk om te doen”) en dat het niet handig is om bepaalde planten (exoten) naar elders te verplaatsen.

Elk jaar gaan er volgens Stichting Struikroven in Nederland honderden voetbalvelden aan bestaande planten, struiken en bomen verloren, omdat het groen moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. De stichting redt, zonder winstoogmerk, dit bestaande groen en geeft het een nieuwe bestemming. De struikrovers werken samen met buurtbewoners en in opdracht van woningcorporaties, projectontwikkelaars of gemeenten die de acties financieren. Over de doelen van de struikrovers voor de Cleantech Regio zei Robby onlangs op cleantechregio.nl: “Volgend jaar willen we in alle acht gemeenten minimaal één struikroofactie uitvoeren en in Apeldoorn, Zutphen en Deventer is uiterlijk in 2024 een roverstuin gecreëerd. Het jaar erop moet in élke gemeente binnen de Cleantech Regio zo’n tuin zijn. En in 2026 willen we met alle acht deelnemende gemeenten een roverspact hebben gesloten. Dit is een afspraak waarbij de intentie wordt uitgesproken dat struikroven een vast onderdeel is van elk sloop-, nieuwbouw-, herinrichting- of renovatieproces waarbij groen moet wijken.”

Wie meer informatie over struikroven wenst, die kan een mailtje sturen naar robby.vanden.broek@struikroven.nl of een kijkje nemen op www.struikroven.nu.

Struikroven vroeger en nu, een wereld van verschil

Historisch gezien heeft struikroverij een zeer negatieve betekenis. Wikipedia meldt hierover: ‘Struikroverij is een bijzondere vorm van diefstal met geweld. Bezwarend kan zijn dat het bij nacht gebeurt of in een groep. Struikrovers waren rovers die met name in de 16e en 17e eeuw de wegen onveilig maakten en reizigers overvielen’.

Tegenwoordig staat struikroven juist voor iets heel positiefs: ‘Struikrovers redden planten van de sloop. Struikroven is een groene en sociale buurtactiviteit. Samen planten redden, dat verbindt’, aldus Stichting Struikroven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant