Frederieke Bongen en Lieke Rutgers van basisschool Klim op Lintelo.

Frederieke Bongen en Lieke Rutgers van basisschool Klim op Lintelo.

Frank Vinkenvleugel

Winnaars van Lions Peace Poster Wedstrijd naar volgende ronde

Onderwijs Aalten Dinxperlo 's-Heerenberg Terborg Varsseveld

DINXPERLO - Op vrijdag 13 oktober was de prijsuitreiking van de Lions Peace Poster wedstrijd in het Kulturhus in Dinxperlo. Meer dan 650 kinderen van zestien scholen uit Emmerich en de gemeenten Montferland, Oude IJsselstreek en Aalten hebben dit jaar meegedaan aan de Internationale Lions Peace Poster Contest. Dit is een internationale wedstrijd van de Lions; in deze regio georganiseerd door de Lions Club Wish ‘Hamelandse Marken’ en de Lions Club Montferland-Emmerich. Kinderen van over de hele wereld kunnen aan deze wedstrijd meedoen en kunnen hun visie op vrede tekenen om zo de wereld te inspireren met hun kunst en creativiteit. Dit jaar is het thema ‘Dare to dream!’, ‘Durf te dromen!’.

Door Marijke Verschoor-Boele

Startsein
Op 12 september werd in het theater van Emmerich, met een groot feest voor de kinderen, het startsein gegeven voor deze wedstrijd. Per groep zijn twee kinderen met hun poster genomineerd en deze tekeningen kon iedereen bewonderen op internet en van 3 tot 12 oktober in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Het publiek kon via internet en in het Onderduikmuseum stemmen op de poster die ze wilden nomineren voor de Publieksprijs.

‘Een echte tentoonstelling in een echt museum’


“De tekening van mijn dochter hangt in een echt museum. Zover heb ik het nooit gebracht”, grapte een trotse vader die met zijn zoontje en de opa’s en oma’s kwam kijken. “Pa, ga eens naast de tekening staan, dan maak ik een foto van opa naast de tekening van zijn kleindochter.”
Veel kinderen vonden het een hele belevenis dat hun tekening nu in een echt museum hangt.

‘Dromen in wolkjes’
Elin van Ree is 11 jaar en zit in groep 8 op de Bosmark in Dinxperlo. Samen met haar ouders en haar nichtje komt ze de tekeningen bekijken. “Dromen teken je in wolkjes en het gaat over vrede in alle landen dus heb ik ook de vlaggen van landen getekend”, vertelt ze en kijkt ondertussen aandachtig naar de andere tekeningen. Wie zal winnen?

Jury
Op maandag 9 oktober komt de jury bijeen. Er worden drie teams gevormd: de kinderburgemeesters van Montferland, Oude IJsselstreek en Aalten, een vertegenwoordiging van de drie Achterhoekse gemeenten en Emmerich en een team van kunstenaars: Christiane Verharen, Patrick Beverlo en Roos de Graaf van (RoosArt).
De kinderburgermeesters, Maud Veenhuizen (Montferland), Quinn Klunder (Oude IJsselstreek) en Marthen Huijbers (Aalten), vertellen tijdens de prijsuitreiking in het Kulturhus enthousiast, dat ‘het heel leuk was om mee te doen.’ Alle drie hadden ze ook keurig hun ambtsketting om. “Het was wel fijn dat er een juf bij was, die zorgde dat we niet door elkaar praatten”, vertellen ze.

Prijsuitreiking
Na de opening door de president van de Lions Club Montferland-Emmerich en burgemeester van Emmerich, Peter Hinze, volgt de prijsuitreiking. Tijdens de prijsuitreiking worden alle 49 kinderen het podium op geroepen. Wegens de herfstvakantie zijn de Duitse kinderen helaas niet aanwezig, maar ze krijgen hun prijs op school uitgereikt na de vakantie door leden van de Lions. De gang naar het podium wordt enthousiast begeleid door applaus en door de trotse ouders die foto’s maken. Niet alleen de ouders van de genomineerden zitten in de zaal, maar er zijn ook meesters en juffen meegekomen.

Juryrapporten
De jury heeft over elke tekening een juryrapport geschreven. Alle juryrapporten worden voorgelezen en het deskundige commentaar varieert van: ‘Een mooie vredesboodschap’ en ‘kleurrijk, fantasievol’ tot de uitspraak ‘Kunst hoeft niet altijd een antwoord te geven’.
Alle 49 kinderen die meegedaan hebben, krijgen een mooie kleurdoos cadeau. Van de 49 zijn er 22 doorgegaan naar de volgende ronde.

Symbolen
Het gebruik van symbolen valt de jury ook op. De regenboog, vlaggen, een hart, handen en het pad naar de vrede zijn er enkelen van. Een meisje getekend in wit en zwart vindt de jury heel bijzonder.
Publieksprijs: en de winnaar is Julia Aalberts.
In het museum en op de website van World Peace Poster kon het publiek ook stemmen. De winnaar van de Publieksprijs wordt bekend gemaakt door de kunstenares en street-artist Rosalie van RoosArt. In de Achterhoek is zij onder anderen bekend door de graansilo’s, die ze beschilderd heeft. “Met street-art vertel je verhalen en dat wil ik doen in elk land van de wereld. Ik wil in elk land een schildering maken, dus ik ben nog wel even bezig”, vertelt Roos lachend.
De winnaar van de Publieksprijs van de Lions Peace Poster Contest mag bij Roos een workshop volgen, want Roos heeft een eigen Dreamschool in Doesburg. De winnares Julia Aalbers, 11 jaar en in groep 8 van De Meander uit Varsseveld, is daar erg blij mee.

De 49 tekeningen worden tijdens de herfstvakantie, tot eind oktober, nog geëxposeerd in het PAN-museum in Emmerich.

Districtsfinale
De 22 winnaars gaan door naar de districtsfinale van de Lions Peace Poster Contest, daarna volgt de landelijke finale. De winnaar daarvan krijgt een geldbedrag en gaat samen met het gezin naar New York. Deze melding zorgde, met name bij de ouders, voor een golf van enthousiasme door de zaal.
Vol verwachting keren daarna ouders en kinderen huiswaarts: ‘Dare to dream!’

Tekeningen van Dynamiek 7A Terborg.
Publieksprijs voor Julia Aalbers van IKC de Meeander Varsseveld.
Prijswinnaar Julia Aalbers met Rosalie de Graaf van RoosArt.
Masha Mishyna van Bosmark 8a Dinxperlo.
Förderzentrum Grünewald Emmerich am Rhein.
Poster contest Lions.
Zaaloverzicht.
Kinderburgemeesters Marthen Huijbers (Aalten), Quinn Klunder (Oude IJsselstreek) en Maud Veenhuizen (Montferland).