De drie studenten bij hun slimme balie. Foto: Henk van Raaij

De drie studenten bij hun slimme balie. Foto: Henk van Raaij

Henk van Raaij

Techniekstudenten van Graafschap College ontwerpen slimme balie

Onderwijs Ulft

ULFT - Elk schooljaar legt het regionale bedrijfsleven uitdagende technische vraagstukken voor aan vierdejaarsstudenten Smart Industry van het Graafschap College. Dit jaar is daar als resultaat een ‘slimme balie’ met drie 3D-printers uitgekomen, uitgedacht en gemaakt door eindejaarsstudenten Jochem Wansink, Anil Pehlivan en Erben Rekswinkel 

Binnen dit project ontwikkelen de studenten in een periode van twintig weken technisch functionele, originele en innovatieve oplossingen voor praktijkgerichte kwesties. Door deze aanpak passen zij het geleerde direct toe in de praktijk en leren zij effectief samenwerken, niet alleen onderling, maar ook met het bedrijfsleven.

Dit schooljaar was een van de projecten de ontwikkeling van een geavanceerde balie voor een praktijklokaal van het Graafschap College. Na de verbouwing van de sector Techniek en Informatie aan de J.F. Kennedylaan in Doetinchem vond Maarten Jacobs, opleidingsmanager Middenkader Engineering dat de bestaande balie in de werkplaats vernieuwd moest worden. Hij vertelt: “Het doel was om drie veelgebruikte 3D-printers te integreren in de balie en hun functionaliteit te verbeteren, met een focus op materiaalgebruik en duurzaamheid.”

Leren door te doen
Studenten Jochem Wansink, Anil Pehlivan en Erben Rekswinkel gingen aan de slag. Ze startten met het verzamelen van data van de 3D-printers in de praktijkruimte. Een van hen vertelt: “Het begon eenvoudig, maar gaandeweg werd het complexer en daardoor interessanter. In samenwerking met de technische dienst integreerden we de printers in de balie en koppelden ze aan een dashboard. Iedereen kan nu op een scherm de status van een print zien, hoeveel materiaal er wordt gebruikt, wie er print en hoe lang het nog duurt. We brachten ook energiezuinige LED-strips aan, die de status van de printers aangeven: rood voor bezet, groen voor een voltooide taak en blauw als de printer vrij is. Het project leerde ons meer dan we verwachtten en was een mooie praktijkopdracht. We zijn trots op wat we bereikt hebben en hebben er veel van geleerd. Learning by doing - het maakt school echt interessanter.” “De studenten hebben goed geluisterd naar de wensen en een mooi product geleverd. Dit is de techniek van de toekomst”, aldus een trotse Jacobs.

Hybride onderwijs
Het Graafschap College stelt het succes van studenten boven alles. Om met het onderwijs blijvend aan te sluiten op de snelle veranderingen van de maatschappij en in het werkveld, werken de onderwijsteams voortdurend aan innovatief, hybride en gepersonaliseerd onderwijs. Het Graafschap College is volop verbonden met de regio. “We zijn een betrouwbare partner in duurzaam en inclusief leren. Ons opleidingenaanbod bevordert de economische en sociale ontwikkeling van de Euregio en daarmee de ontwikkelingsmogelijkheden voor onze studenten. Ons gezonde en goede leerklimaat stimuleert een leven lang ontwikkelen voor de verschillende doelgroepen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant