Corrie Elferink te midden van de kinderen. Achter haar staat haar man Jan. Foto: Henrike Grijsen
Corrie Elferink te midden van de kinderen. Achter haar staat haar man Jan. Foto: Henrike Grijsen

Juf Corrie Elferink: ‘Ik adem muziek’

Onderwijs Bredevoort

BREDEVOORT - Op 22 maart namen de kinderen van basisschool ’t Bastion in Bredevoort afscheid van juffrouw Corrie Elferink-Doppen. Met haar echtgenoot Jan en zoons Joep en Koos werd zij feestelijk op school ontvangen. Zij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Een niet-alledaagse carrière van maar liefst 44 jaar in het onderwijs laat zij achter zich. Muziek en zang waren daarbij de rode draad.

Door Jos Wessels

Eigenlijk wilde Corrie Doppen uit Lichtenvoorde indertijd naar het conservatorium. Dwarsfluit en gitaar waren haar droom. Maar het was de tijd van Berndien Stenberg en massa’s meisjes wilden dwarsfluit spelen. Dat werd het dus niet.
Na enig nadenken koos Corrie voor de klas. Aanvankelijk op talrijke scholen als invalleerkracht en vakleerkracht muziek. In haar vrije tijd bekwaamde zij zich verder in de muziek.
Vijftien jaar lang heeft zij part-time als vakleerkracht muziek in Zevenaar gewerkt. Dinsdagmiddag volgde zij het Randstedelijk Muziek Onderwijs te Utrecht. Daarna reed zij meteen door naar Doetinchem. Daar snel een soepje bij de Chinees om daarna bij het Oost Nederlandse Kamerkoor te gaan zingen.
In 1980 kwam zij naar de Sint Joannesschool in Bredevoort om een dag per week directeur Frans de Beukelaer te vervangen. In 1993 fuseerde de katholieke Joannesschool met de Christelijke basisschool op ’t Zand tot de interconfessionele basisschool ’t Bastion. Later ging de school lesgeven volgens het Dalton systeem.

‘Zonder u was ik nooit de muziek ingegaan’


Al die tijd bleef Corrie Elferink lesgeven, sinds het jaar 2000 in een volledige betrekking. En nu neemt zij dus afscheid na een onderwijscarrière van 44 jaar, iets wat maar weinig leerkrachten hebben bereikt.
Wie lang in het onderwijs werkt kan veel verhalen. Zo ook Corrie Elferink. Zo was er een optreden met een groot professioneel orkest. Na afloop kwam de paukenist naar haar toe, een grote stoere man die zij niet herkende. “Mijn muziekcarrière is bij u tijden uw muzieklessen gestart,” zei hij.
Dat bewijst wel hoe de muziek is verweven met de carrière en het leven van Corrie. Als vroeger de Joannesschool meedeed aan een kerkelijke viering dirigeerde Corrie het kinderkoor. Als een leerkracht vertrok, zorgde Corrie voor een afscheidslied. Ook in haar vrije tijd is Corrie nog steeds veel met muziek en zang bezig. Zij zingt nog altijd in het Oost Nederlands Kamerkoor.
Haar echtgenoot Jan stond altijd achter haar. “ik bun altied zuunig op eur ‘ewest”, zegt hij. Corrie volgt nu pianolessen op de piano die zij van haar moeder heeft geërfd. “ik adem muziek”, zegt Corrie. Het is duidelijk dat zij zich in haar pensioentijd niet zal vervelen. Maar eerst vandaag het afscheid op school. Het afscheidslied voor haar is door het gezamenlijke team gemaakt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant