Tijdens de Paaswake op Stille Zaterdag wordt de nieuwe Paaskaars ontstoken. Het kaarslicht symboliseert de aanwezigheid van de Levende Jezus Christus, die het Licht van de wereld is. Foto: PR

Tijdens de Paaswake op Stille Zaterdag wordt de nieuwe Paaskaars ontstoken. Het kaarslicht symboliseert de aanwezigheid van de Levende Jezus Christus, die het Licht van de wereld is. Foto: PR

Bijzondere vieringen in de Dorpskerk in de Stille Week en op Paasmorgen

Religie Ruurlo

RUURLO - Op Palmzondag 24 maart begint de Stille Week, ook wel de Goede Week of Lijdensweek genoemd. Het is de week voorafgaand aan Pasen, waarin men stilstaat bij de lijdensweg die Jezus moest gaan. Met Pasen wordt het feest van de opstanding gevierd. Gedurende deze week zijn er in de Dorpskerk in Ruurlo enkele bijzondere vieringen.

Op Palmzondag wordt ’s avonds het Paasoratorium ‘Het Lam dat ons doet leven’ uitgevoerd. Componist en dirigent Dirk Zwart geeft daarover een uitvoerige uitleg op de website van de kerk. De uitvoering begint om 19.30 uur, de kerkdeuren staan vanaf 19.00 uur open. De entree is gratis, maar er wordt wel een (royale) vrijwillige bijdrage verwacht. 

Witte Donderdag
De viering van het Paasfeest zet in op Witte Donderdag. Voordat we stilstaan bij de lijdensweg van Jezus vieren we hoe we met Hem verbonden zijn door brood en wijn met elkaar te delen, net zoals Jezus zelf dat met zijn leerlingen deed op de avond voordat zijn kruisweg zou beginnen. De viering begint om 19.30 uur. De cantorij van de Protestantse Gemeente werkt mee aan deze dienst.

Goede Vrijdag
Op Goede Vrijdag gedenken we de kruisweg van Jezus. Een weg die tegelijk het lijden weerspiegelt zoals het overal in de wereld aanwezig is. We verbinden ons met al die mensen die de kruisweg van verdriet en rouw moeten gaan. De beelden en woorden van de kruisweg roepen op tot bezinning en aandacht daarvoor.
De viering kenmerkt zich door lezingen, gebed, zang en stiltes. Musicus Dirk Zwart heeft bij de veertien kruiswegstaties van kunstenares Marijke van Dijk een compositie voor piano gemaakt die tijdens de dienst door hem wordt uitgevoerd. De compositie opent en eindigt met een wat langere proloog en epiloog, terwijl na elke kruiswegstatie een korte muzikale impressie klinkt. De dienst begint om 19.30 uur. De kruiswegstaties van Marijke van Dijk zijn op vrijdag 22 maart tussen 10.00 en 12.00 uur en voorafgaand aan de avonddienst nog te zien in de Dorpskerk.

Stille Zaterdag
Op Stille Zaterdag wordt om 21.00 uur de Stille Week afgesloten met een Paaswake, die wordt gekenmerkt door lichtsymboliek, verhalen van bevrijding, doopgedachtenis en het delen van brood en wijn.

Paasfeest
Op Paasmorgen wordt de opstanding van Jezus gevierd. Het verhaal dat laat zien dat het goede tóch sterker is, dat het leven zál winnen van de dood. Het is het verhaal van ‘en tóch’. En tóch zijn er telkens weer mensen, die de moed hebben op te staan en te werken aan vrede, om te vechten tegen het kwaad, om uit liefde voor een ander geweldige dingen te doen. Dat wordt gevierd in een feestelijke dienst waaraan opnieuw de cantorij een belangrijke bijdrage levert. De viering begint om 10.00 uur. Net zoals de diensten op de voorgaande dagen, kan de viering op Paasmorgen worden bijgewoond door iedereen, binnen en buiten de kerk, die zich door het verhaal van Jezus’ lijden en opstanding aangesproken voelt.


www.pknruurlobarchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant