De feestelijke jubileumviering werd zondag goed bezocht. Foto: Richard Stegers
De feestelijke jubileumviering werd zondag goed bezocht. Foto: Richard Stegers

Christus Koningkerk 60 jaar maar einde in zicht

Religie Vorden

VORDEN – Geloofsgemeenschap Vorden/Kranenburg kijkt terug op een mooie en drukbezochte jubileumviering. Dat gebeurde zondag met een lach en een traan, want de Christus Koningkerk wordt hoogstwaarschijnlijk aan de eredienst onttrokken en verkocht. “Toch overheerst de lach”, vertelt Jaap Harmsen, voorzitter van de Pastoraatgroep gelijk na de viering, terwijl er in de kerk wordt nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje en bezoekers herinneringen ophalen bij de fototentoonstelling.

Door Richard Stegers

Jaap Harmsen spreekt ondanks het donkere randje van een heuglijke dag. “Ik heb veel geestkracht en vitaliteit ervaren. Onze geloofsgemeenschap is springlevend, al zullen we het op termijn zonder de Christus Koningkerk moeten doen.” De parochie HH Twaalf Apostelen wil de kerk die 60 jaar bestaat verkopen. De belangstelling voor de diensten neemt af, terwijl de onderhouds- en exploitatiekosten flink zijn gestegen. Er zijn te weinig priesters en ook de sterke vergrijzing speelt de geloofsgemeenschap parten.

Er zijn meerdere gegadigden om het perceel met de kerk te kopen. Woningbouw op de locatie is het meest waarschijnlijk. Met de gemeente Bronckhorst wordt overleg gevoerd over de plannen. Momenteel is de bouw van appartementen actueel. “Het is afwachten hoe snel het allemaal concreet wordt”, legt Harmsen uit. “Wij hebben daar geen invloed op, maar de kans is groot dat de kerk wordt afgebroken. Zo reëel moet je zijn. Tot die tijd zijn er nog gewoon diensten.”

De speciale jubileumviering werd voorgegaan door pastoor Harrie Scheve en was met medewerking van Cantorkoor Cantemus en organist Ineke Peterse. Er werd stilgestaan bij het naderende afscheid van de kerk. Ton Rutting voorzitter van de Locatieraad sprak de parochianen tijdens de viering toe. “Ook een jubileum van 60 jaar is geen garantie op eeuwig leven. We vieren vandaag feest en dat doen we met een lach en een traan. Het rijke Roomse leven is voorbij. Deze kerk krijgt een andere bestemming en wordt misschien afgebroken. Natuurlijk doet dat pijn. Als positief ingesteld mens wil ik dit negatieve aspect niet onder een vergrootglas leggen. Onze gemeenschap kan verder zonder kerk! De saamhorigheid bindt ons. We hebben de kracht om dit te verwerken. En nu is het tijd voor een bescheiden feestje.”

Na de dienst schuifelt Bennie Rondeel (88) net als vele anderen langs de foto’s aan de muur. Hij kent de geschiedenis van de Christus Koningkerk op zijn duimpje. “Aanvankelijk kwamen we samen in een deel van een woning op de hoek van de Decanijeweg/Zutphenseweg, daar was een kleine kapel ingericht. Maar dat werd te klein gezien de toeloop. Zo kwam de bouw van een nieuwe kerk in beeld.” Hij hielp nog met de aanbouw en heeft er heel wat diensten meegemaakt. “Heel jammer dat daar een eind aan gaat komen. Maar het is niet de enige kerk die de deuren moet sluiten. Het kerkbezoek neemt gewoon af.” 

De parochianen kunnen in de toekomst nog terecht in de kerk in Keijenborg, Lochem of Zutphen. “Daar ga ik af en toe wel naartoe”, zegt Rondeel. Ook hij blijft optimistisch. “Je zou het misschien niet zeggen, maar er zijn wereldwijd meer katholieken dan vijftig jaar geleden. Dat komt door de groei in Azië en Afrika.”

Slotlied

In het slotlied van de feestelijke eucharistieviering kwam ook de toekomst van de Christus Koningkerk aan bod:

Met vuur en ijzer, steen en hout,
werd destijds deze kerk gebouwd.
Zij staat er nu al zestig jaar
en staat nog steeds te gloren.
Zij is als een diamant, 
een zestig jarig trouw verband.
We zijn diep met haar verwant,
een band die gaat nooit verloren.

Waar onze kerkgemeenschap biedt,
al zestig jaren in ’t verschiet.
Daar is een plaats om sterk te zijn,
om niet te gaan verloren.
Daar breken en delen wij, 
daar denken en geloven wij.
Daar zoeken en vinden wij,
geloof gaat nooit verloren.

Maar vuur en ijzer, steen en hout,
niets dat de toekomst tegenhoudt.
E spinis rosa staat in steen,
een roos uit doorn geboren.
Wij zijn samen onderweg,
een nieuwe roos lijkt nog ver weg.
Maar die groeit echt gaandeweg,
de toekomst gaat nooit verloren.

De fototentoonstelling viel in de smaak. Foto: Richard Stegers
Bennie Rondeel (88) was altijd een trouw bezoeker van de kerk. Foto: Richard Stegers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant