Vlnr Frans Arentz, André Jansen en William Besselink van Postduivenvereniging Ons Genoegen met een antieke klok en prijswinnende duif Nummer 74. Foto: Roel Kleinpenning

Vlnr Frans Arentz, André Jansen en William Besselink van Postduivenvereniging Ons Genoegen met een antieke klok en prijswinnende duif Nummer 74. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Ons Genoegen ziet ze al honderd jaar vliegen

Sport Ulft

Eeuwfeest met jubileumboek, receptie en feestavond

ULFT - Op 1 januari bestaat postduivenvereniging Ons Genoegen honderd jaar. Het eeuwfeest wordt gevierd met de uitgave van een jubileumboek, een receptie en een feestavond voor de leden in het clubhuis op De Pol in Ulft. Het is een bloeiende vereniging met betrokken leden, maar dat mogen er best wat meer zijn. De vergrijzing slaat namelijk ook bij deze vereniging toe.

Door Marcel van Berkum

“Bij de oprichting op 1 januari 1924 hadden we nog geen eigen clubhuis”, vertelt Frans Arentz, lid van de jubileumcommissie en samensteller van het jubileumboek. “De leden kwamen bij elkaar in een café vooraan in de F.B. Deurvorststraat. Omdat de Ulftse duivenfokkers tot dan toe in Doetinchem moesten inkorven werd het op een gegeven moment handiger een eigen club op te richten. We begonnen met twaalf leden. Wim Frazer, Martin Molenaar, Willem Aalders en Koos Jansen vormden volgens de overlevering het eerste bestuur.”
Het ledental groeide gestaag en op het hoogtepunt, begin jaren negentig, waren er meer dan honderd duivenmelkers, zoals een duivenhouder in de volksmond wordt genoemd. Vier jaar geleden traden de leden van de andere Ulftse postduivenvereniging De Sportvrienden toe. Intussen heeft Ons Genoegen nog slechts een veertigtal leden, met ieder ongeveer vijftig duiven. Sinds enkele tientallen jaren hebben zij de beschikking over een fraai clubgebouw aan de Hofstraat in Ulft.
Gevraagd naar zijn passie voor de duivensport somt André Jansen, de laatste tien jaar voorzitter, enthousiast op: “Sportieve uitdaging, wedstrijdspanning, dierenliefde en gezelligheid. Ik nodig jonge mensen die interesse hebben in de sport, nieuwsgierig zijn en er meer over willen weten van harte uit om eens op een vrijdagavond een kijkje te komen nemen in ons clubhuis. Dan zijn we aan het inkorven. Onze leden kunnen dan vragen beantwoorden en ze willen graag meer vertellen over de sport. Herintreders, die vroeger duiven hebben gehouden en op oudere leeftijd weer meer tijd hebben, krijgen we gelukkig ook wel eens als lid.”

De weg terug
De meeste mensen zullen wel iets over postduiven weten. Het is een boeiend dier. Het heeft een heel speciaal orgaan waarmee het altijd weer de weg naar het thuishok kan terugvinden. Die wetenschap werd door de mensen in eerste instantie gebruikt om boodschappen als briefpost te versturen. In de Tweede Wereldoorlog moesten de Nederlandse duivenhouders hun dieren bij de Duitse bezetters inleveren omdat de postduif veelvuldig door het verzet werd gebruikt. Maar lang niet iedereen deed dat, met gevaar voor eigen leven.
Wedstrijdsport met duiven schijnt begin 19de eeuw in België te zijn ontstaan. De duiven leggen zo snel mogelijk een traject tussen een lossingsplaats en hun hok af. Het gaat om de hoogste gemiddelde snelheid. Voor een wedstrijd, die in het vliegseizoen – van april tot oktober - wekelijks plaatsvindt op verschillende niveaus (vereniging, regionaal, afdeling, landelijk) zijn leuke prijzen te winnen. De afstand varieert van 25 tot soms wel 1200 km. Vanuit het clubhuis, de duiventil voor de leden, gaan de vogels in manden in een grote speciale vrachtwagen naar de lossingsplaats. Tegenwoordig krijgen de duiven een ring om de poot met een chip waarmee ze elektronisch worden geklokt als ze in het thuishok over een antenne lopen.

Dafje
De sport is emancipatorisch. Mannetjes en vrouwtjes - doffers of duivinnen - vliegen door mekaar. “Wel zijn er sprinters, die snel zijn op de korte afstand en duiven, die beter lange afstanden aankunnen”, verklaart William Besselink van de jubileumcommissie. “Ongeveer een uur per dag laten we onze duiven vliegen om te trainen. Voor de buurt geeft het weinig overlast. Niet altijd komen ze allemaal weer terug. Voor roofvogels zijn ze een gewilde prooi.”
Aan de muur van het clubhuis prijken afbeeldingen van prijswinnende duiven. Eén ervan is Dafje, die ooit voor zijn eigenaar een DAF-personenauto won. Voorzitter André wijst op de foto van Nummer 74. De duif won een grote internationale wedstrijd. De vogel was daardoor gewild bij collega’s en de voorzitter kreeg er een lucratief bod voor dat hij niet kon weerstaan.

Op de website Duiven.net organiseert Ons Genoegen rond de jaarwisseling een zogenaamde bonnenverkoping van duiven. In verband met het 100-jarig bestaan gaat de opbrengst naar een nog nader te bepalen goed doel.


www.onsgenoegenulft.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant