Het kampioensteam op het onderdeel zitcompetitie. Foto: Mariëlle Frielinck
Het kampioensteam op het onderdeel zitcompetitie. Foto: Mariëlle Frielinck

Volle prijzenkast bij de Meiden van Haarman

Sport Lochem Laren

LAREN/LOCHEM - Hilde, Riejanne, Lotte en Albert Nijhof zijn de Meiden (en man) van Haarman. Ruim 15 jaar runnen zij de manege aan de Verwoldseweg 29 in Laren. Met 450 leden en ruim 120 paarden en pony’s op stal is het een enorm bedrijf en uit de hele regio komen mensen om er te leren paardrijden. Regelmatig doen de leerlingen mee aan regionale en landelijke wedstrijden. Vorig seizoen is een team zelfs kampioen geworden op het onderdeel zitcompetitie. Bart Veeze, professioneel dressuurruiter en specialist in het trainen van jonge toppaarden heeft de Lochemse Sportpenning aan deze talenten uitgereikt. 

Door Mariëlle Frielinck

Zitdressuur op het hoogste niveau
De selectie van jonge ruiters heeft afgelopen jaar regionaal en landelijk heel wat prijzen in de wacht gesleept. Riejanne Nijhof: “We zijn in september gestart met de selectie voor het wedstrijdteam voor de categorie zitcompetitie. Een onafhankelijke jury heeft uiteindelijk dit team samengesteld. Bij zitcompetitie wordt vooral gelet wordt op hoe functioneel je zithouding is en of je je paard daardoor beter kunt laten rijden. Het is een belangrijk onderdeel, want je ziet vaak dat ruiters die hoog scoren in de zitcompetitie het vaak ver schoppen in de paardensport. Een extra uitdaging is dat deze ruiters geen eigen paard hebben en steeds wisselen. Bij wedstrijden krijgen ze een kwartier van te voren te horen op welk paard ze de proef moeten rijden en in de finale moeten ze zelfs tijdens de kuur wisselen van paard. Dat is best pittig en je ruiterkwaliteiten worden dan ook behoorlijk op de proef gesteld.”

Ook individueel op het podium
Na het groepsonderdeel van de zitcompetitie gaan de ruiters bij de wedstrijden ook individueel door en daar is Noor Blanksma uit Ruurlo eerste geworden in haar leeftijdscategorie. Noor komt uit een echte paardenfamilie en begon al op haar vijfde met ponyrijden. Zo’n vier jaar rijdt ze nu bij de Meiden van Haarman en dat blijft ze voorlopig ook nog wel doen. Noor: “De Meiden van Haarman is een hele actieve club. Er worden veel evenementen georganiseerd en we doen mee aan allerlei wedstrijden. Je leert veel, het is gezellig en ze hebben fijne paarden om op te rijden. Ik rijd altijd op verschillende paarden, maar Sandreo is mijn favoriet. Dat is een heel goed paard, waar ook Lotte Nijhof zelf al veel wedstrijden mee heeft gewonnen.” Naast een beker heeft Noor ook een clinic gewonnen bij Academy Bartels en dan gaat natuurlijk Sandreo met haar mee.

Meer dan fulltime 
Voor de Meiden van Haarman is het runnen van de manege meer dan een fulltime baan. Elke dag wordt er les gegeven en moeten alle paarden verzorgd worden en beweging krijgen. Hierbij krijgen ze ondersteuning van 10 werknemers. De meeste paarden van Haarman worden op de manege geboren, grootgebracht en getraind. Lotte Nijhof: “Het is heel mooi om een paard van jongs af aan te zien ontwikkelen en zijn eigen karakter te vormen. Sommige paarden zijn bij uitstek geschikt voor de topsport, terwijl anderen rustiger, socialer zijn en het heel goed doen als lespaarden.” Lotte en Riejanne zijn het er over eens dat de combinatie van paarden, lesgeven en het enthousiasme van de leden, het harde werken zeker de moeite waard maken.

De Lochemse Sportprestaties 2023
In de gemeente Lochem zijn heel wat sportclubs en -verenigingen voor jong en oud. Sommige groot andere met slechts een paar leden. Wat veel mensen niet weten is dat er in de gemeente ook vele kampioenen zijn. Regionaal, landelijk en zelfs wereldkampioenen! De Sportraad Lochem wil in samenwerking met Welzijn Lochem de sporter in het zonnetje zetten en heeft daarvoor een speciale prijs in het leven geroepen. De komende weken reiken vooraanstaande Lochemers de penning voor de Lochemse Sportprestatie 2023 uit aan bijzondere sporters.  Alle interviews zijn terug te lezen op www.berkelbode.nl/lochemsesportprestaties2023.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant