Kijk in het instructieboekje om te zien hoeveel u nog kunt rijden als het brandstoflampje brandt. Foto: Mark Ebbers
Kijk in het instructieboekje om te zien hoeveel u nog kunt rijden als het brandstoflampje brandt. Foto: Mark Ebbers

Tips over tanken

Achterhoek Auto

REGIO – Het aantal en aandeel elektrische auto’s stijgt, maar voorlopig rijdt het overgrote deel van de Nederlandse en ook Achterhoekse auto’s nog op olie-gebaseerde brandstof. Tanken is makkelijk en snel, maar een paar tips zijn nooit weg.

Het brandstoflampje brandt, hoever kan ik nog rijden?
Om te beginnen: kijk in het instructieboekje van je auto, want het verschilt per type. Gemiddeld heeft een auto na de melding van het lampje nog 7 tot 8 liter reserve. Hoe ver je nog kunt rijden, hangt van het brandstofverbruik af. 50 Kilometer is over het algemeen nog ruim en veilig haalbaar.

Is het leegrijden van je tank slecht?
Het beste is wanneer het brandstoflampje brandt toch snel een tankstation op te zoeken. Leegrijden tot je (bijna) stilvalt is slecht omdat de motor vlak voor het stilvallen slecht loopt en je echt de laatste druppel door het systeem jaagt. De brandstof wordt enorm verwarmd en vooral bij auto’s van 15 jaar en jonger is dat niet goed voor de brandstofpomp, dit geldt zowel voor diesel als voor benzine. Het zijn de hitte en de manier van stilvallen - een te arm mengsel - die schadelijk zijn. Moderne auto’s hebben vaak de brandstofpomp in de tank, deze pomp wordt gekoeld door de brandstof. Bij langdurig rijden met weinig brandstof komt de koeling van de pomp in gevaar, met extra slijtage tot gevolg. Bij auto’s met LPG is het aan te raden de tank minimaal voor een kwart gevuld te houden.

Ik ben na het tanken mijn tankdop vergeten, en nu?
Je hebt getankt en wilt zo snel mogelijk verder met je reis, dan blijkt dat je je tankdop bent vergeten. Dat moet je zo snel mogelijk verhelpen. Er zal niet gauw benzine uit je tank lopen, maar er kunnen wel gassen ontsnappen. Staat je auto in een afgesloten ruimte, dan hoeft er maar een vonkje bij te komen en ... Bij veel benzinestations en autoshops kun je een nooddop kopen. Zet die er zolang op en ga snel op zoek naar een originele dop, bij de dealer of – veel goedkoper – op de sloop.

Bron: ANWB

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant