Jack Eglinton. Foto: Het Lochems Oorlogsmuseum

Jack Eglinton. Foto: Het Lochems Oorlogsmuseum

Laatste levende bevrijder (103) van Lochem overleden

Algemeen Lochem

LOCHEM - Op 19 april 2024 zou hij 104 jaar oud worden, maar helaas is Jack Eglinton, de laatste levende bevrijder van Lochem, afgelopen week vredig ingeslapen. 

Door Arjen Dieperink

Berry Swarhoff zit in zijn restaurant Mondani, de plek waar menige bevrijder van de Tweede Wereldoorlog van Lochem en omstreken neergestreken is. Voor hem liggen twee foto’s. “Dit is hem, Jacky. Hij is zo’n vijf keer in Lochem geweest”, de foto’s tonen een jonge man in uniform en een man op zeer oude leeftijd. 

Jack Eglinton, afkomstig uit Bath, Engeland, diende bij het Somerset Light Infantry tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 1 april 1945 was hij betrokken bij de strijd met de Duitsers in Lochem. Berry Swarhoff, eigenaar van Mondani en tevens eigenaar van het Liberation Museum, heeft zijn verhalen opgetekend. Jack was bestuurder van een Bren Carrier en kwam samen met de B-Company door Lochem. Op de enk werd toen zwaar gevochten en moest Eglinton met zijn Bren wachten op eventuele gebeurtenissen op de Lochemse berg. Voor zijn moedige inzet ontving hij meerdere medailles, waaronder de ‘1939 - 1945 Star’, ‘France - Germany Star’, ‘Defence Medal’, ‘War Medal’, ‘British Territorial Efficiency Medal’ en ‘De Franse National Order of The Legion of Honour’. 

Deze medailles droeg hij met gepaste trots ook tijdens het bezoek aan Lochem. Na de oorlog keerde Jack terug naar zijn geboorteplaats Bath, waar hij in 1947 trouwde met Maureen. Samen kregen ze zes kinderen, vier zoons en twee dochters. Helaas overleden twee van zijn zonen tijdens Jacks leven. Het huwelijk eindigde na vijftig jaar door het overlijden van Maureen. Jacks familie groeide uit tot vijftien kleinkinderen en net zoveel achterkleinkinderen. 

Tijdens het 75ste bevrijdingsjaar ontving Jack een handgeschreven brief en de bevrijdingsvlag met de tekst ‘Lochem 75 jaar vrijheid’ van burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. Ook ontving hij brieven van leerlingen van het Staring College, waarin ze hem bedankten voor zijn inzet in Lochem in 1945 en hem feliciteerden met zijn honderdste verjaardag. In de lokale krant van Bath werd middels een artikel aandacht besteed aan de 100-jarige Jack met de Lochemse bevrijdingsvlag. Een foto in het artikel toont Jack zittende voor de vlag en voor hem de Engelse vlag, ook wel bekend als de St. George’s Cross. In het krantenartikel liet hij zich als volgt uit: ‘Het is ontroerend om te bemerken dat de Lochemse bevolking zo geïnteresseerd is in ons die Lochem hebben bevrijd. Ze willen de veteranen graag ontmoeten en hen bedanken’.

Berry Swarthoff is dankbaar dat hij Jack diverse keren in Lochem heeft mogen ontvangen en hem heeft mogen kennen. “Jack is vredig ingeslapen. Wij zullen hem niet vergeten”, aldus Berry.

Jack Eglinton, toen hij werd opgeroepen voor militaire dienst. Foto: Het Lochems Oorlogsmuseum

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant