Gijs Rijks (links) en Jaap Nijstad bij de herdenkingsplaquette bij de synagoge. Foto: Arjen Dieperink

Gijs Rijks (links) en Jaap Nijstad bij de herdenkingsplaquette bij de synagoge. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Westerborkproject bereikte in 25 jaar al 10.000 basisschoolkinderen

Maatschappij Borculo Lochem Ruurlo

LOCHEM - In 1998 begon in Lochem op initiatief van Jan Bargeman het Westerborkproject. Daarin krijgen de kinderen uit groep 8 van de Lochemse basisscholen voorlichting over de gruwelijkheden van de Jodenvervolging. Uiteindelijk bezoeken zij het voormalige kamp Westerbork. Volgens een voorzichtige schatting heeft de Stichting Synagoge Lochem die in principe verantwoordelijk is voor de financiering van het project, al zo’n 10.000 kinderen laten zien wat er in de Tweede Wereldoorlog allemaal met de Joden is gebeurd.

Door Arjen Dieperink

Jaap Nijstad, voorzitter van de Stichting Synagoge Lochem en Gijs Rijks belichten de plek die het Lochemse Westerborkproject de afgelopen 25 jaar heeft verworven. Gijs werkte eerst samen met Jan Bargeman en nam in 2007 de organisatie van het project over. “In het begin werden er alleen de scholen in Lochem en Laren bij betrokken. Tegenwoordig doen de zeventien scholen uit alle kernen van de huidige gemeente Lochem mee. Ook vanuit Ruurlo en Borculo komen de scholen naar de synagoge toe voor voorlichting. Daar zijn wij zeer trots op”.
Rijks vertelt  dat er vorig jaar in totaal 621 kinderen voor voorlichting naar  de synagoge kwamen. In al die 25 jaar moeten het er  in de buurt van 10.000 zijn geweest. De Lochemse Westerborkproject wordt tegenwoordig mogelijk gemaakt door de jaarlijkse bijdrage van 10.000 euro van de gemeente Lochem. Het project voor de kinderen uit Borculo en Ruurlo om kamp Westerbork te bezoeken wordt betaald vanuit eigen acties van de leerlingen van de betreffende scholen.

Organisatie
De organisatie begint in november als de vrijwilligers en gastdocenten voor het Westerborkproject bij elkaar komen Vele zaken passeren dan de revue. In december worden de scholen aangeschreven en ontvangen de gastdocenten een brief met de vraag wanneer zij een les in de klas kunnen geven en eventueel de bijeenkomst in de synagoge kunnen leiden. In januari worden de aanmeldingen van de zeventien scholen verwacht en dan begint voor Gijs Rijks de planning. Alle klassen op de Lochemse basisscholen krijgen vervolgens les net als de scholen in Ruurlo en omstreken en Borculo,  De Lochemse scholen gaan in bussen en onder begeleiding van de werkgroep naar Westerbork. Zodra de laatste school het kamp bezoekt neemt Gijs Rijks traditiegetrouw een Lochemse lekkernij mee om de staf van het Herinneringscentrum te danken. De scholen in Ruurlo en Borculo regelen hun bezoek zelf.

Trots
Jaap en Gijs zijn trots op de vrijwilligers die het project dragen en mede mogelijk maken. Het heeft volgens Nijstad een hoog educatief gehalte. Gijs, zelf onderwijzer op de basisschool beaamt dat en vult aan: “Als wij met een groep leerlingen in kamp Westerbork aankomen krijgen ze voorlichting die specifiek gericht is op de plaats waar ze vandaan komen. Zo wordt de kinderen uit Lochem verteld over een Joodse familie die vandaar gedeporteerd is. De kinderen in dat gezin hadden de leeftijd van de schoolkinderen. Dat spreekt ze aan. Een keer werd het huis van die familie in Lochem getoond. Toen wij kregen wij een reactie van een van de kinderen ‘daar woon ik, dat is ons huis!’ Op zo’n moment wordt het voor de groep herkenbaar en komt het dicht bij.”

Panelen
Het 25-jarig bestaan grijpt de organisatie aan voor enkele aanpassingen. “Vanaf het begin gingen de leerlingen met opdrachten in de synagoge kijken naar de verschillende informatiepanelen die er staan opgesteld. Het taalgebruik op die informatiepanelen is inmiddels verouderd, je kunt dat gewoon aan de jongeren merken. Dat moet worden aangepast “ laten de heren weten. Op de vraag of er digitale informatieborden komen wordt ontkennend geantwoord: “Dit wordt voor ons te duur en tevens kan er maar een persoon op zo’n digitaal informatiebord werken, dat is niet handig als je een groep leerlingen hebt staan.” De leerlingen die dit jaar naar het kamp Westerbork gaan moeten het nog met de oude borden doen.
“Het mooie van dit project is dat het de kinderen aanspreekt en dat ze er op latere leeftijd nog mee aan het werk gaan. Zo kregen wij een groep studenten op bezoek die als leerlingen van de basisschool hier waren geweest en nu terugkwamen voor nader onderzoek in het kader van hun studie. Dat vind ik prachtig.”


www.synagogelochem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant