Sylvia Heijen en Martin Pragt. Foto: Jos Wessels
Sylvia Heijen en Martin Pragt. Foto: Jos Wessels

Martin en Sylvia in gesprek over armoede

Maatschappij Aalten

AALTEN/SILVOLDE - Wat doet armoede met je? Ja, geldgebrek. Maar ook leven bij de dag. Het ene gat vullen met her andere. Gevoelens  van eenzaamheid en schaamte, want je durft er met een ander niet over te praten. Martin Pragt uit Silvolde weet er alles van, want hij spreekt uit ervaring. Samen met Sylvia Heijnen gaat hij in gesprek met mensen.

Door Jos Wessels

Meer de menselijke maat
Sylvia Heijnen en Martin Pragt zijn door de gemeente Aalten gevraagd om met cliënten in gesprek te gaan. Met vragen als: hoe ervaart u armoede? Waarmee bent u geholpen? Gaat het alleen om geld of ook hoe u door organisaties benaderd wordt? Ervaart u de gemeente als een helpende hand of als een koude, controlerende instantie? Armoede is niet alleen die moeder die in de bijstand zit. Armoede kan ook middeninkomens treffen. Bijvoorbeeld plotseling ontslag uit een goed betaalde baan terwijl je een hoge hypotheek hebt. Je huis moeten verkopen na een scheiding terwijl de opbrengst lager is dan de aankoopprijs. Terwijl je nu ook twee keer vervangende woonruimte moet huren. Armoede is ook als je je kinderen mee wil laten doen aan een sport of een schooluitje en je eigenlijk het geld niet hebt. En je schaamt je om aan te kloppen bij een andere instantie. Want er zijn nogal wat instanties die aan armoedebeleid doen, zoals de kerkelijke diaconieën, Caritas, Laborijn, Figulus, MEE, de Voedselbank. In hoeverre overlappen die elkaar of juist niet?

Onafhankelijk en vertrouwelijk
De gemeente wil van cliënten zelf horen hoe armoede ervaren wordt. Daartoe gaat zij niet zelf op onderzoek, maar heeft zij Heijnen en Pragt, beiden buitenstaanders, gevraagd. Die zullen rapport uitbrengen, maar hebben geheimhouding beloofd over de gesprekken. Wel zijn er twee kennismakingsgesprekken in groepsverband. In Aalten op donderdag 28 maart om 18.00 uur in het gebouw van Figulus aan de Damstraat. In Dinxperlo op vrijdag 29 maart om 12.00 uur in het kulturhus. Daarna volgen individuele gesprekken. Men kan zich ook rechtstreeks tot Martin of Sylvia melden via onderstaande mailadressen. Het rapport dat zij deze zomer maken, wordt openbaar en aangeboden aan het college. “Wij hebben met de raad afgesproken dat wij het armoedebeleid willen herijken en dat willen wij doen op deze manier”, aldus wethouder Joop Wikkerink.

‘Landelijk wordt er naar Aalten gekeken’
Martin Pragt kan begeesterd vertellen hoe het is om met armoede te leven. Landelijk heeft hij meerdere keren hierover met minister Carola Schouten gesproken. Hij verwacht veel van de Aaltense aanpak, van de basis naar de top. “Landelijk kijkt men naar Aalten”. Omdat Pragt en Heijnen geheimhouding betrachten, verwacht men dat ook mensen die schaamte voelen, zich zullen melden. Martin en Sylvia zijn te bereiken via mh.pragt@kpnmail.nl en sylvia_heijnen@hotmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant