Minister Hugo de Jonge en Stef Beumer (r) in de wijk Rivierduinen. Foto Roel Kleinpenning

Minister Hugo de Jonge en Stef Beumer (r) in de wijk Rivierduinen. Foto Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Stef Beumer legt historie van Silvolds duinlandschap uit

Natuur Silvolde

SILVOLDE - De geschiedenis van Silvolde, Rivierduinen en zijn natuur is het onderwerp van de bijeenkomst die heemkundige vereniging Old Sillevold pp woensdagavond 27 maart houdt voor leden en niet-leden. Er wordt uitgebreid over verteld door Stef Beumer. Samen met zijn echtgenote Edith Baltussen is hij de initiatiefnemer van het unieke woonproject Rivierduinen, een braakliggend industrieterrein dat een metamorfose onderging. 

Op 18 september 2023 verrichte minister Hugo de Jonge de officiële opening van de wijk Rivierduinen in Silvolde. Al tijdens de eerste plannen en de bouw werd het duurzame woningbouwproject alom geprezen. Na de realisatie is de bewondering alleen maar gegroeid en Rivierduinen geniet grote nationale belangstelling. Enkele maanden geleden ontving het project de Cobouw Duurzaamheid Award. De nieuwe duurzame woonwijk is volledig circulair gebouwd en Studio Nico Wissing uit Megchelen maakte het plan voor de groenvoorzieningen.

Zeven heuvels
Stef Beumer is geboren en getogen in Silvolde. Hij is voormalig directeur van RSR (Revalidatie Service Revab) en met zijn onderneming Groenvast eigenaar van het terrein waarop ooit een buizenfabriek stond en waar later de woningen van Rivierduinen zijn verrezen. Beumer heeft grote interesse in de geschiedenis van het dorp. Tijdens zijn lezing vertelt hij met name over het ontstaan van Silvolde en de bodem. Anders dan de omliggende dorpen ligt Silvolde er glooiend bij. Het wordt gekenmerkt door niveauverschil en de Silvoldenaren zeggen dat het is gebouwd op zeven heuvels.
De bulten of rivierduinen zijn ontstaan door zand dat is afgezet door de Oude IJssel. Die rivier was in vroeger tijden veel breder en onstuimiger. Het hoge water voerde het zand mee dat door de wind werd opgestuwd naar de omgeving van het huidige Silvolde. Het was een duinlandschap. Er was veel vraag naar zand voor de bouw en ‘Zand uit Silvolde’ was jarenlang een begrip in de wijde omgeving. Om die reden zijn de Silvoldse duinen door de eeuwen fanatiek afgegraven.
De bijeenkomst op woensdagavond 27 maart wordt gehouden in zaal ‘t Molentje in Silvolde (Molenweg 3). De aanvang is 19.30 uur en de toegang gratis.

Fietstocht
Een maand later, op donderdag 25 april om 19.00 uur organiseert Old Sillevold een fietstocht door Silvolde vanaf zaal ‘t Molentje waarbij Stef Beumer onderweg nader ingaat op de geschiedenis van de Silvoldse heuvels.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant