Afbeelding

#Groenenagellak

Opinie Groenlo Lichtenvoorde

Nou nou nou, boem boem boem. Zo’n 46% van de stemmen in Oost Gelre ging vorige week naar de Boer Burger Beweging. Als dit de gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn geweest dan zouden het niet de verkiezingen voor de provinciale staten zijn geweest. (Ik moet erg oppassen dat ik niets zeg waarop ik door onafhankelijke critici kan worden aangevallen.)

Ik had net als vrijwel iedereen een grote winst verwacht voor de BBB, een grote binnenkomst beter gezegd, want de vorige keer deden ze in de provincie nog helemaal niet mee. Maar niet zo’n verpletterende overwinning. Landelijk zo’n 23% en in Gelderland ook zo’n 23% van de stemmen. Dus provinciaal zijn wij normaal. Maar gemeentelijk dus het dubbele percentage.
Ik vind daar niet zoveel van, het is zoals het is. Ik weet niet of ik het een goede of een slechte zaak of iets ertussenin moet vinden. Dat laat ik aan de zichzelf overschattende columnisten en twitteraars van deze wereld (nou ja, van Nederland) over. Hoewel ik verschillende goeie analyses, beschouwingen en columns over het enorme succes van BBB heb gelezen. Die stukken hadden één ding gemeen: hoe het is gebeurd dat weten we, maar waarom het is gebeurd niet.

Maar zulke goeie stukken zijn gelukkig zeldzaam, want ze zijn ook een beetje saai. Veel leuker zijn de paniek en verbijstering die zijn toegeslagen aan alle kanten. De welbespraakte warrige waps van de FvD, die zelfs die zeer selecte groep mensen die nog wel op ze gestemd hebben niet meer warm krijgen voor hashtag verkiezingsfraude.
Aan de andere kant de apocalypsesfeer die bij (een deel van) links heeft toegeslagen. Wat is er in godsnaam gebeurd? Daarginds buiten dat raam, hoe heet dat alweer?
Dat heet de maatschappij Sigrid. Met mensen enzo, daar heb je vast weleens iets over gelezen.

Met name Twitter is heerlijk genieten van al die kersen plukkende egootjes. (O ja, iedereen die meer dan 3650 tweets per jaar verstuurd, is gek.) Ook zo lekker: iemand die een hashtag in het leven roept, en als je dan gaat zoeken op die hashtag blijken vrijwel alle tweets met die hashtag van die persoon zelf te zijn. Nou, dan ben je een influencer hoor.
Ik heb na de verkiezingen er nog over gedroomd. Ik droomde dat ik in 2028 op Wikipedia keek. Het CDA is een Nederlandse politieke partij. Bij de laatste verkiezingen kreeg de partij twee stemmen: Wopke Hoekstra stemde op Hugo de Jonge en Hugo de Jonge stemde op Wopke Hoekstra.

Mijn stemgeheim: ik heb op de SP gestemd. En niet alleen omdat Lilian Marijnissen mooi haar heeft. Nee, omdat het de enige partij is die het beste van links en het beste van rechts combineert. Maar het heeft niet genoeg geholpen. Had ik het voor de verkiezingen maar aangekondigd. Nou effen op TikTok kijken, dat gezeik op Twitter.