Afbeelding

OOGenblik a.u.b.

Politiek Groenlo Lichtenvoorde Oost Gelre

Schone Lucht Akkoord
In de afgelopen gemeenteraadsvergadering is er een ruime meerderheid akkoord gegaan met het ondertekenen van het Schone Lucht Akkoord. Als eerste gemeente in de Achterhoek heeft Oost Gelre onderkend dat het voorkomen van ingrijpende gezondheidseffecten niet alleen een verantwoordelijkheid is voor de Rijksoverheid en Provincie maar ook voor gemeenten zoals Oost Gelre. De motie opgesteld door CDA, OOG, PVDA en OLW kreeg brede steun.

De noodzaak is hoog. De lucht in Nederland is in de laatste 25 jaar aanmerkelijk schoner geworden. Toch zorgen nog steeds het toenemende verkeer, productieprocessen in de industrie, intensieve veehouderij maar ook verkeerde houtstook tot aandoeningen in luchtwegen, hart en bloedvaten. Alle reden voor bijna de hele gemeenteraad een signaal af te geven.

Bestemmingsplan corsolocaties Lichtenvoorde
Een groot aantal corsogroepen heeft dringend een nieuwe locatie nodig om een corsohal te bouwen. Dit is nodig om het voortbestaan van deze corsogroepen en dus het corso zelf te garanderen. Een prachtig evenement waar velen plezier aan hebben en wat van het grootste belang is voor Lichtenvoorde. Het is daarom een juist besluit dat de gemeente de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde actief steunt om nieuwe locaties voor corsohallen mogelijk te maken. Het is zelfs een verplichting die Oost Gelre op zich heeft genomen nu het Bloemencorso door Unesco uitgeroepen is tot immaterieel erfgoed.

De gekozen locatie voor maximaal 7 hallen naast elkaar ligt aan de Boschlaan. OOG wist uit gesprekken met buurtbewoners dat zij zich ernstige zorgen maken, met name over de geluidsoverlast. OOG is uiteindelijk ook akkoord gegaan met deze locatie, na de toezegging dat er streng zal worden toegezien op het werkelijk aanbrengen van dikke wanden zoals door de corsogroepen is toegezegd.

Statushouders in tijdelijk gebouw Careaz 
Er lag een voorstel in de gemeenteraad om zo snel mogelijk te beginnen met het onderbrengen van statushouders in het tijdelijk gebouw van Careaz aan de Kievitstraat in Lichtenvoorde. Dat gebouw is beschikbaar tot september 2023. Er wordt nu gedacht aan 70 tot 120 statushouders, ook uit andere buurtgemeenten. De nood is in alle gemeenten hoog en de mensen kunnen nergens heen. Deze mensen mogen in Nederland blijven en zitten nu veel te lang in een asielzoekerscentrum. Dat is vooral niet goed voor de kinderen. Onzeker is nog de vergoeding voor deze tijdelijke huisvesting door het Rijk. De gemeente loopt hierin een financieel risico. OOG heeft aangegeven toch onmiddellijk aan de slag te willen gaan. Ze heeft er vertrouwen in dat het Rijk wel komt met de vergoeding. OOG schat het risico ook niet hoger in dan € 300.000, -. En je bent als gemeente verplicht statushouders te huisvesten. Daarom gaf OOG aan verder te willen kijken. Ze wil het liefste op diverse plekken in de gemeente een paar kleine huurwoningen bij elkaar bouwen voor de statushouders, de Oekraïense vluchtelingen en voor mensen in crisis situaties. Op die manier is er ook geen verdringing van jongeren en ouderen uit Oost Gelre die een huurhuis willen. En je kunt eigen inwoners die zeer dringend een ander huis moeten hebben eerder helpen.

Ruimtelijk kader Laarberg Noord fase 2 
De grote mestvergister komt definitief niet op de Laarberg. De vraag aan de gemeenteraad was wat er nu met die gereserveerde grond moet gebeuren. De bedoeling is dat gewone bedrijven zich daar nu kunnen vestigen. OOG vindt dat een prima plan. Een voorstel om alle soorten mestfabrieken op de Laarberg uit te sluiten heeft OOG gesteund. Dat gaat nu juridisch geregeld worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant