De St. Agathakerk in Harreveld. Foto: website Stichting Stagatha
De St. Agathakerk in Harreveld. Foto: website Stichting Stagatha

Kerk Harreveld krijgt maatschappelijke bestemming

Politiek Harreveld

HARREVELD - De St. Agathakerk in Harreveld krijgt officieel een nieuwe bestemming. De gemeente Oost Gelre werkt mee aan het verzoek tot herbestemming van religie naar ‘brede maatschappelijke bestemming’. Dat betekent dat de kerk gebruikt kan worden als gebedsruimte, maar ook voor andere initiatieven. De kerk blijft met deze passende invulling behouden voor de Harreveldse gemeenschap, zo laat de gemeente weten.

Door Kyra Broshuis

In december 2022 werd de kerk in Harreveld verkocht aan de Stichting STAGATHA. Ook het bijbehorende parochiecentrum, de woningen Kerkstraat 40 en 40a, de pastorietuin, de kruiswegstaties en de woning Kerkstraat 48 hoorden bij de koop. Op 18 december van dat jaar was de laatste eucharistieviering in de kerk, waarna de kerk door het bisdom aan de eredienst werd onttrokken. De St. Agathakerk is een rijksmonument door de muurschilderingen en enkele oude interieurdelen. 

Vier pijlers
Om het kerkgebouw te behouden voor de Harreveldse gemeenschap is er een herbestemmingsplan opgesteld om de kerk nieuw leven in te blazen. Het plan bestaat uit de volgende vier pijlers: De kerk als ontmoetingsruimte voor concerten, lezingen, tentoonstellingen, festiviteiten, bijeenkomsten, stiltecentrum, afscheidsvieringen etc; verhuur van de kerk aan de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap Harreveld voor het houden van woord- en gebedsvieringen; de kerk als ‘Museum Jos ten Horn’ de kunstenaar die het huidige interieur heeft ontworpen. Een museum in combinatie met de prachtige pastorietuin met historische kruiswegstaties en de gunstige ligging aan de fietspaden/N18 biedt aanvullende mogelijkheden voor Harreveld; en als laatste de verhuur van de (pastorie) woningen: Kerkstraat 40, 40a en 48. Met een zogenaamde buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) kan aan het totale plan medewerking worden verleend.

Met en voor Harreveld
Wethouder Arjen Schutten is content met de plannen. “Het herbestemmen van de kerk is in lijn met de Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie signaleert dat er in onze gemeente verschillende historische gebouwen zoals kerken vrij komen waarvoor een aantrekkelijke, passende invulling moet worden gevonden. Hierbij is het van belang dat deze invulling recht doet aan cultuurhistorische kwaliteiten. Door de kerk een bredere maatschappelijke bestemming te geven is er ruimte voor meer maatschappelijke functies en kan de kerk behouden blijven voor de inwoners van Harreveld.” Er wordt met de herbestemming geen afbreuk gedaan aan de cultuurhistorische kwaliteiten. De kerk wordt met name in gebruik genomen voor kleinschalige evenementen. De interne aanpassingen in de kerk zijn daarom minimaal. Het plan voor herbestemming van de kerk is in samenspraak met de verenigingen en inwoners van Harreveld opgesteld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant