Iginio Voorhorst en Gerben Peet (r) op de eigen plek van SHII in het CIVON Innovatiecentrum, op het DRU Industriepark in Ulft. Foto: Roel Kleinpenning

Iginio Voorhorst en Gerben Peet (r) op de eigen plek van SHII in het CIVON Innovatiecentrum, op het DRU Industriepark in Ulft. Foto: Roel Kleinpenning

SHII helpt starters in slimme maakindustrie, maar is geen Dragons’ Den

Economie Borculo Groenlo Ulft Winterswijk

ULFT - In het CIVON in Ulft heerst ook op deze woensdagochtend voor kerst de gebruikelijke bedrijvigheid. Gastheren wijzen bezoekers de weg, her en der zijn mensen aan het werk of zitten ze in overleg. Midden in de ruimte staan vier studenten op een rij, bezig met een pitch. Die doen ze voor Iginio Voorhorst en Gerben Peet, beiden van SmartHub Incubator Industry (SHII), dat als doel heeft starters in de slimme maakindustrie op weg te helpen.

Door Henk Klein Holte

Hun innovatieve idee wil het viertal absoluut nog niet aan de grote klok hangen. De vierdejaars studenten zijn bezig met de uitwerking en staan voor de stap zich als bedrijf op de markt te begeven. “Ons idee gaat bedrijven helpen met de overgang naar smart industry 4.0, met allerlei handige hulpmiddelen”, zo licht één van hen een tipje van de sluier op. Om eraan toe te voegen: “Meer willen we er niet over zeggen; zelfs met onze beste vrienden hebben we het nog niet over dit plan gehad. Alleen onze ouders weten er íets van.”
Iginio Voorhorst richt zich tot de jonge ondernemers in spe: “Jullie moeten naar de KvK om je in te schrijven. Dat kunnen jullie zelf wel. Maar daarna kunnen Gerben en ik, SHII, jullie verder helpen van A tot Z. Jullie product, daar geloof ik echt in. Wat betreft het platform ontwikkelen, daar weet Gerben alles van, verder is er het SHII-netwerk waar jullie gebruik van kunnen maken. Ik vond het een goede pitch, hier gaat de slimme maakindustrie wat aan hebben. Ik denk dat iedere ondernemer die jullie verhaal hoort direct enthousiast zal worden.”
Gerben Peet knikt als Voorhorst ook nog geruststellend toevoegt dat SHII de starters helpt bij het inkopen van diensten en materialen, zodat ze niet teveel betalen, dus met marktconforme prijzen: “Maar wij zijn er niet om ervoor te zorgen dat jullie helemaal geen fouten maken, want je móet fouten maken om echt te leren. Maar we voorkomen wel dat jullie het ravijn in gaan.”
“Wij hebben ingangen bij bedrijven, die jullie op weg willen helpen en voor eerlijke prijzen zorgen”, vervolgt Peet. “Voor jullie is nu de opdracht: maak de hulpvraag aan ons duidelijk. Begin volgend jaar gaan we dan samen weer om de tafel.”

SmartHub Incubator Industry is een organisatie in, door en voor de Achterhoek. Het doel is om innovatiekracht binnen de Achterhoek te behouden voor de Achterhoek en ervoor te zorgen dat technisch talent niet wegtrekt. “Er lopen hier veel mensen, jong en oud, met hele goede ideeën rond. Zo’n idee op de markt zetten echter, dat is niet maar zo gedaan. Vaak gaat het alle kanten op, maar niet vooruit. Wij willen die mensen met onze kennis en knowhow op weg helpen. SHII is in het leven geroepen, vanuit een aantal Achterhoekse bedrijven. En ook de gemeente (Oude IJsseltreek, red.) wilde graag een push geven, evenals het onderwijs, allemaal om deze regio aantrekkelijk te houden. Duidelijk was dat een start-up-cultuur hier ontbrak”, schetst Voorhorst de situatie van nu bijna vier jaar geleden. “Hoe dat komt?”, herhaalt hij, gevraagd naar het ontbreken van de start-up-cultuur. “Nou, hier heerst de no-nonsense. Innoveren doen we zeker wel, maar vooral in eigen huis. Alleen als we elkaar nodig hebben, zoeken we elkaar wel op. We zijn wereldkampioen in het níet vertellen wat we kunnen en hoe we het doen. We mogen best iets trotser zijn en onze successen delen.”

SHII werkt momenteel met de laatste aflopende subsidie van ruim twee jaar, vanuit de RegioDeal en de 8RHK ambassadeurs. Dan moet de organisatie van ondernemers, door ondernemers zichzelf kunnen bedruipen. “Dan is het ook een gezonde subsidie”, vindt Voorhorst, die zelf onbezoldigd aan de slag is voor SHII en net als Peet op de woensdagen bij CIVON te vinden is. “En dat gaat samen ook lukken.”
De doelstelling is om drie jaar lang zo’n twintig initiatieven per jaar op weg te helpen. “Van die twintig moeten er zeker zo’n vijf uitgroeien tot een serieus bedrijf, waar mensen goed hun boterham mee kunnen verdienen en iets bijdragen in de Achterhoek. Dat is onze persoonlijke drijfveer”, legt Peet uit. “Normaal haalt zo’n één komma-zoveel procent het maar, maar wij leggen de lat dus hoog voor onszelf, het moet een substantiële verhoging in percentage opleveren.”

‘We zijn wereldkampioen in het níet vertellen wat we kunnen en hoe we het doen’


Dat gebeurt dus door kennis en kunde in te schakelen via het uitgebreide netwerk van SHII. Maar ook financieel wordt er hulp geboden als het nodig is om een initiatief van de grond te tillen. “De financiële kant is uiteraard belangrijk om een project te laten slagen. Maar dat is pas in de laatste fase. SHII gebruikt daarvoor een speciaal voucher-model.” Er zijn zo’n kleine vijftig ondernemingen die vouchers hebben ingelegd. De starters kunnen daarvan gebruikmaken, maar moeten zelf ook bijdragen. Voorhorst: “Stel dat er 3.000 euro nodig is om een prototype te laten maken, dan krijgt de starter bijvoorbeeld 2.000 aan vouchers maar moet die er zelf ook duizend euro bij doen. Met die vouchers kunnen ze dan weer terecht bij die bedrijven die bij ons aangesloten zijn. De starter krijgt z’n product en de voucherpartner krijgt zijn ingelegde bedrag weer binnen. Tegelijkertijd leert de starter: niets voor niets en scherp zijn met je geld.”

Ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties zien het belang van SmartHub Incubator Industry. “Wij op onze beurt verwachten ook wat van hen. Zo is het idee om een ondersteuningsfonds op te richten, samen met de overheid en bedrijven, zodat startende ondernemingen leningen kunnen aangaan, van 10.000 tot 100.000 euro zonder extreme voorwaarden, als ze even geen investeerder hebben in de kennissenkring of voor institutionele financiers te vroeg komen. Daarmee kunnen we nog meer starters, beter op weg helpen”, verwacht Peet. Voorhorst: “Maar even voor de duidelijkheid: we zijn geen Dragons’ Den. Wat wij doen is eerst de waarde van een startende onderneming verhogen. Maar we vragen niet om een percentage mee te krijgen.”
SHII zorgt ervoor dat de weg van idee naar de markt wordt versneld. Want dat traject gaat zelden zonder slag of stoot weten de ervaren Voorhorst en Peet. Zij duwen de startende onderneming sneller vooruit, maar zelfs bij de pareltjes gaat het niet vanzelf. “Neem Charged, toch één van de succesverhalen, die door SHII werd bijgestaan. Een prachtig product, een thuisbatterij genaamd SESSY. Zonne-energie zelf op kunnen slaan en slim gebruiken op het moment dat je het nodig hebt. Charged is inmiddels uitgegroeid tot een goed bedrijf van vijftien mensen. Maar veel innovaties stranden omdat de maker moeite heeft het moment te bepalen wanneer zijn product klaar is om op de markt te brengen. Die stap moet je een keer gaan zetten. En dan volgen vaak meteen de meeste problemen: hóe zetten we het product in de markt, je moet het nog wel zien te verkopen.”
“En daar komen wij weer om de hoek kijken”, vult Voorhorst aan. “Zo ging het ook bij Charged trouwens hoor. Pak de telefoon, maak een afspraak, leg uit wat je met jouw product kan, vraag ze een aanbetaling te doen en vertel erbij dat als het niet in productie wordt genomen ze het geld teruggestort krijgen. Zet dat geld op een rekening, waar je van afblijft, zodat je het ook meteen terug kunt storten als het niet lukt. Bij de eerste verkoop hebben we een feestje gevierd en gezegd en nu doorpakken! En niet meer met 25 procent aanbetaling maar met het volledige bedrag als aanbetaling. En dat werkte ook, omdat ze een product hadden waar iedereen in geloofde. Binnen de kortste keren hadden ze 1.600 van die dingen verkocht; tel maar uit, keer drieduizend euro. Hadden ze toch zo’n kleine vijf miljoen op die bankrekening staan. Inmiddels hebben ze al meer dan tweeduizend van die SESSY-thuisbatterijen hangen en zijn ze zelf ook voucherpartner van SHII. Een jongensboek dus.”

‘Hadden ze toch zo’n kleine vijf miljoen op die bankrekening staan’

Peet en Voorhorst genieten duidelijk van dit werk. “Ik heb mijn eigen bedrijf verkocht. Ik vind het mooi op deze manier nog te kunnen bijdragen en krijg zelf enorm veel energie van die mensen die gepassioneerd met hun innovatie bezig zijn. Bovendien draagt SHII eraan bij dat die innovatie in de Achterhoek meer zichtbaar wordt en dat er nieuwe bedrijven het levenslicht zien, waar technisch talent een baan kan vinden, mensen hun brood verdienen”, meent Voorhorst. Zelf willen Voorhorst en Peet met SmartHub Incubator Industry meer de regio in. “We zijn nu nog vooral bezig in Oude IJsselstreek en Winterswijk. Maar alle starters in de slimme maaksector uit de Achterhoek - of die in de Achterhoek willen beginnen - zijn welkom. We willen de naamsbekendheid van SHII vergroten en trekken daarom komende zomer met de camper door de Achterhoek”, zegt Peet.
Voorhorst besluit: “En dat doen we niet met de bedoeling de hele Achterhoek ‘te veroveren’ hoor. We hopen anderen juist te inspireren hetzelfde te gaan doen als wij: starters op weg helpen. Het mooist zou zijn als her en der vergelijkbare initiatieven ontstaan. Bijvoorbeeld SHII Laarberg, ik noem maar een dwarsstraat. Ze mogen dan vanuit Groenlo bij ons komen meekijken, zodat ze niet alles zelf hoeven uitvinden. Die ontwikkeling zouden wij toejuichen.”

https://shii.nl/

Tel. 085-1047262

Iginio Voorhorst (r) vertelt over het werk van SHII, Gerben Peet luistert mee. Foto: Roel Kleinpenning