Renate Domhof. Foto: PR

Renate Domhof. Foto: PR

Be-Leef Dag rond wilsbeschikking en levenstestament

Zorg Varsseveld

VARSSEVELD - Wilsbeschikking en levenstestament, dat is het thema van de komende Be-Leef Dag van Van Eldik Domhof Uitvaartzorg. “Belangrijke onderwerpen,” stelt Renate Domhof. “Nabestaanden ontdekken rond een overlijden pas hoe belangrijk het is om dat op tijd te regelen.” Zaterdag laten een huisarts en notaris zich het hemd van het lijf vragen door de muzikale Irene van der Aart.

Door Mark Ebbers

Renate (52) uit Harreveld is sinds 1 juli van dit jaar samen met haar man John Schutten (55) directeur-eigenaar van Van Eldik Domhof Uitvaartzorg. Het was eigenlijk een natuurlijke gang van zaken, vertelt ze: “Oorspronkelijk kom ik uit de reiswereld, daarna kwam ik in de uitvaartwereld terecht, eerst een jaar bij Dela en toen bij Van Eldik. Rond het overlijden van mijn vader in 2000 kreeg ik al het idee dat het werken in de uitvaartzorg iets voor mij was. Dit kwam mede door mijn oom die in Harreveld koster was en er een persoonlijke draai aan wist te geven.”

‘Een uitvaart
kan vrijwel
helemaal
aangepast
worden aan
de persoonlijke
wensen van
de mensen’


Na zo’n zes jaar in dienst te zijn geweest bij Jim en Petra van Eldik, zijn de rollen sinds de overname door Renate en John dus omgedraaid. “Maar eigenlijk verandert er niet zoveel”, vervolgt Renate. “Jim en Petra wilden het ondernemerschap overdragen, maar blijven met al hun ervaring bij ons doen wat ze al jaren heel goed doen. Hetzelfde geldt voor de rest van het team. De uitstraling van het bedrijf, dat dit jaar 25 jaar bestaat, zal nauwelijks veranderen, alleen heeft het logo nu ook de naam Domhof erin. Bovenaan blijft staan: mensen ontzorgen rond het overlijden van een dierbare.”
Renate heeft de uitvaartwereld in de loop der jaren flink zien veranderen, wat haar betreft vooral ten goede. “De uitvaartbedrijven waren vroeger veel meer een soort eilandjes die los van elkaar werkten en alleen uitvaarten verzorgden in de directe omgeving. Nu bestrijken we een groter gebied, ook door mond-tot-mond-reclame. Mensen kiezen steeds vaker voor het bedrijf dat echt bij hen en hun wensen past. Er is ook veel meer mogelijk geworden, een uitvaart kan vrijwel helemaal aangepast worden aan de persoonlijke wensen van mensen. De wet schrijft voor dat wij moeten zorgen voor het cremeren of begraven van een overledene, maar voor de rest is de invulling vrij.”
Wat er allemaal mogelijk is bij Van Eldik Domhof Uitvaartzorg kunnen mensen ervaren op de Be-Leef Dagen, die sinds 2016 worden georganiseerd, telkens met een ander thema. Maar ook andere vragen rond een uitvaart kunnen natuurlijk worden gesteld, zaterdag 7 oktober op twee locaties: van 10.00 tot 12.00 uur bij De Koppelpaarden in Lichtenvoorde en van 14.00 tot 16.00 uur in Afscheidscentrum Van Eldik Domhof in Varsseveld. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig.