Diëtist Joyce Westhoff bespreekt diverse problemen die frequent voorkomen bij parkinson. Foto: PR
Diëtist Joyce Westhoff bespreekt diverse problemen die frequent voorkomen bij parkinson. Foto: PR

Diëtist bij Parkinson Café Berkelland

Zorg

NEEDE - Diëtist Joyce Westhoff vertelt op donderdag 14 maart over voeding bij parkinson(isme). Er zijn veel misvattingen en verschillende meningen over voeding, ook bij deze doelgroep.

De rol van voeding in de ontwikkeling van de ziekte is nog niet volledig begrepen, maar er is steeds meer bewijs dat voeding een positieve invloed kan hebben op de symptomen.
Tijdens de lezing bespreekt Joyce Westhoff diverse problemen die frequent voorkomen bij parkinson, zoals: Obstipatie; dit is een kernsymptoom, vaak al in een vroeg stadium. Joyce geeft tips om obstipatie te bestrijden en legt uit waar veel voedingsvezels in zitten. Geurverlies; zo’n 70-90 procent van de mensen met parkinson ervaart geurverlies, wat de smaakbeleving en de eetlust kan verminderen. Daardoor kunnen mensen onbedoeld afvallen. Hoe kan men de voeding aanpassen om de smaak te stimuleren? Daarnaast zijn er tips om ondervoeding te voorkomen. Spijsverteringsproblemen; de spijsvertering kan de opname van het medicijn levodopa beïnvloeden. Een vertraagde maaglediging komt vaak voor, ook bij het parkinsonisme MSA. Het kan leiden tot klachten als een opgeblazen gevoel, misselijkheid en een verminderde opname van medicijnen. Westhoff bespreekt wat men hieraan kan doen. Ook geeft zij uitleg waarom men medicijnen niet met melk moet innemen en of men wel extra eiwitten mag gebruiken in combinatie met medicijnen. Slikproblemen; in een later stadium kunnen slikproblemen optreden. Wat kan men het beste eten als men moeite heeft met slikken en kauwen?

Aandacht voor de voedingstoestand is een belangrijk onderdeel van de kwaliteit van leven en daarmee van de totale zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson. 

Deze bijeenkomst is in Natuurpark Kronenkamp, aan de Kronenkamp 14 in Neede. Er is inloop vanaf 13.45 uur; het programma duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang voor mensen met parkinson(isme) en partner, familielid of vriend(in) en belangstellenden is gratis. Er is volop gratis parkeerruimte en de locatie is rolstoeltoegankelijk. Koffie/thee bij ontvangst is gratis, verdere consumpties zijn voor eigen rekening en er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor onder meer de huur van de ruimte. In verband met de organisatie is vooraf aanmelden gewenst via info@parkinsoncafeberkelland.nl. Kijk op de webpagina www.parkinsoncafeberkelland.nl voor de actuele agenda (en tips!) en op de Facebookpagina www.facebook.com/parkinsoncafeberkelland voor het laatste nieuws.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant