Rob Goossens achter de RTL Boulevard-microfoon. Foto: PR
Rob Goossens achter de RTL Boulevard-microfoon. Foto: PR

‘Net als mijn Achterhoekse vader accepteer ik geen bullshit’

Veur de Draod

ACHTERHOEK - In Veur de Draod beantwoorden Bekende Achterhoekers stellingen. Wie antwoordt legt zijn ziel bloot. In deze aflevering RTL Boulevard-gezicht Rob Goossens (33), hij groeide op in Eibergen.

Door André Valkeman

1) Mijn mentale bui is:
“Opgejaagd. Er is hier thuis een verbouwing, waarbij we moeten aangeven hoe we dingen willen én ik moet uiterlijk kwart voor vijf weg richting RTL Boulevard-studio’s.

Als ik uitzoom en de rode draad van mijn leven pak, zijn mijn ambities geen werkgerelateerde meer. Ik wil mijn dochter veilig laten opgroeien. Het is een cliché, ik weet het: lang zet je je zelf op één in dit leven totdat je kinderen krijgt…’’

2) Ik lijk het meest op ‘mien va/mo’:
“Mijn ouders komen oorspronkelijk uit het zuiden, misschien zie je dat nog aan mijn achternaam.

Mijn uiterlijk is het meest mijn moeder. De algehele vorm van het gezicht. Ik denk ook mijn blik, mijn ogen. Wel een confronterende vraag dit, merk ik. Ik denk niet dat heel veel mensen graag de hele dag nadenken op welke ouder ze nou lijken.

Mijn inborst is weer het meest mijn vader, hoor ik vaak. Mijn vader is stil, bedachtzaam en accepteert geen bullshit. Geen onzin uitleg voor een beslissing, dan vraagt-ie door. Strookt dat met ene Goossens die weleens op tv is, hoor ik...? Het klopt, daarin lijk ik op hem.”

3) Mijn grootste angst is:
“Toch, uiteraard, dat je kinderen iets overkomt. Die snaar werd onlangs geraakt bij mij. Je krijgt online haat, als je mijn werk doet. Dan denk ik doorgaans: goed, als een figuur zijn agressie zo kwijt is en zijn vrouw daarmee niet slaat, laat gaan! Daar val ik de politie niet mee lastig. Maar er was een man die ik drie keer geblokkeerd had en telkens met een nieuw account mij aansprak. Hij wist mij en mijn dochter in Monnickendam wel te vinden. Omdat hij mijn dochter erbij noemde, meldde ik dat wel.”

4) Na de dood is er:
“Mijn oud-tante, op wie ik erg gesteld was, liet zich begraven met het nummer Daarboven In De Hemel van Herman Finkers. Mede door dat nummer durf ik echt niet met een overtuiging te zeggen dat er niks is. We weten het niet. Het heeft geen zin je er uitvoerig mee bezig te houden. Ik wacht netjes op mijn beurt en dan ontdek ik het.”

5) Ik kan buiten de Achterhoek wonen:
“Jawel, maar ik kom er zo graag. Gelukkig wonen mijn ouders er nog. Het is gewoon de mooiste streek van Nederland. De Achterhoek dat is: een dorp met een brink. Ik hou intens van brinkdorpen in dat gebied. Helaas heeft mijn Eibergen dat laten verslonzen, werd de brink een halve parkeerplaats. Gelukkig is dat een beetje teruggedraaid.

Ik heb lang erover nagedacht om terug te gaan. Maar nu niet. Mijn dochter, ons gezin, vindt Monnickendam fijn. Maar wie weet als mijn leven iets rustiger is…’’

6) Als ik Theo Maassen op straat tegenkom gebeurt er dit:
“Ooh, euhm... Misschien ben ik de honderdduizendste persoon die tegen hem zegt: ‘Hankie Pankie sperma tankie’ (uit Maassens sketch: Mengvoeders United, red.).

Nu serieus, want je doelt misschien op mijn opinie over hem, dat hij niet meer op tv kon (naar aanleiding van beschuldigingen van mishandelingen door Maassen, red.). Hij zou die opinie vast niet leuk vinden. Maar met mensen die mijn mening niet appreciëren kun je grachten dempen.

Ik had ooit zo’n confrontatie met Guido Weijers. Ik had gezegd dat ik zijn oudejaarsconference weinig grappig vond, vlak daarna kwam ik hem tegen. Godverdomme, daar is-ie, dacht ik in zijn ogen te zien. Binnen vijf minuten waren we oké. Hij ontdekte dat ik niets persoonlijks tegen hem had. Hij respecteerde mijn mening, ook al deelde hij deze niet.

Die confrontaties wennen gaandeweg wel en ik heb, denk ik, ongemerkt manieren ontwikkeld om het ijs te breken in zo’n situatie.’’

7) Mensen met een accent zijn:
“Meer, eigen, een reflectie van hun basis. Chantal Janzen heeft haar Limburgse accent afgeleerd voor haar grote shows. Dat had voor mij niet gehoeven. Het laat ook eeuwenoude grenzen vervagen, dat vind ik ook mooi. Neem Duitsers en Achterhoekers die elkaar prima verstaan.’’

8) De mens is monogaam:
“Als dat zo zou zijn, zou monogamie toch geen deugd zijn? Ik streef naar het concept hoor, maar ben er gaandeweg wel anders naar gaan kijken. Je weet nooit wat precies de afspraken in een relatie zijn, en bovendien is het nieuws altijd veel pijnlijker voor de partners dan voor de vreemdgangers zelf. Zij worden immers geconfronteerd met priemende ogen in de supermarkt terwijl ze helemaal niks verkeerd hebben gedaan.’’

9) Dit is mijn held:
“Ik ben FC Groningen-supporter. Vanaf het begin toen-ie kwam, zestien jaar met puisten, nog op het fiets-ie: Arjen Robben.’’

10) Dit komt er op mijn grafsteen:
“Volgens mij is-ie van schrijver Menno ter Braak uit Eibergen: ‘Ook de vlerk moet leven’.”